Συνεχίζεται η συζήτηση με την τρόικα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013, 06:59
Συνεχίζεται η συζήτηση με την τρόικα
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναλαμβάνουν από σήμερα την αξιολόγηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, η τρόικα αντιμετώπισε κατ' αρχήν θετικά τους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς, ωστόσο τα μέτρα θα πρέπει να εξετασθούν αναλυτικότερα και να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 21 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργήσουν στο ασφαλιστικό σύστημα η σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και η επανεξέταση μέρους των κοινωνικών πόρων των ταμείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, 350 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα εισπραχθούν από την αυτόματη διασταύρωση ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων και την εντατικοποίηση των ελέγχων που ξεκινά το ΙΚΑ.

Ακόμη, περίπου 70 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν μετά την ένταξη από την 1η Δεκεμβρίου στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ και άλλα 80 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ».

Τέλος περισσότερα από- 200 εκ. ευρώ για το επόμενο έτος και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2017 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία.

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013, 07:52