Ραντεβού στις Βρυξέλλες θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των «27».

Το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ αναμένεται να αποχωρήσει τις επόμενες ημέρες και να μεταφερθεί στο ΜαρόκοΤσίπρας και Μέρκελ θα θέσουν επί τάπητος θέματα υψηλής διπλωματικής ατζέντας, όπως οι προκλήσεις της Τουρκίας, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ ο κ. Τσίπρας θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε συνάντηση που θα έχουν στις 22.30.

Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης θα παρέχει ενημέρωση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας θα ταχθεί υπέρ των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ακινητοποιημένο -λόγω τουρκικών προκλήσεων- γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ αναμένεται να αποχωρήσει τις επόμενες ημέρες και να μεταφερθεί στο Μαρόκο. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε η ΕΝΙ, δεν θα παραιτηθεί από τα συμφέροντά της στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι με επιστολή του διεμήνυσε από το Μιλάνο: «Έπρεπε να αρχίσουμε τη γεώτρηση αυτή και περιμένουμε». Πρόσθεσε πως «είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας τη διεθνή, ευρωπαϊκή, τουρκική, ελληνική και κυπριακή διπλωματία να βρουν μια λύση».

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την άποψη ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιδράσει στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Τουσκ συμμερίζεται τη θέση ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση από πλευράς Ε.Ε. στο θέμα της Τουρκίας, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων που επικαλείται κυβερνητική πηγή.

Η άτυπη σύνοδος θα ασχοληθεί και με θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Η έναρξη των εργασιών προγραμματίζεται για το μεσημέρι της Παρασκευής και ο κ. Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να συναντηθούν μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ. Στόχος είναι η ενίσχυση των προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και με την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

• 07.45: Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES
• 09.00: Συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ
• 12.00: Συμμετοχή του πρωθυπουργού στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης