Τα ζητήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη ημερήσια διάταξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αναμένεται όμως, να θιγούν στο περιθώριο της συνόδου, ενώ οι κρίσιμες συζητήσεις μετατίθενται για το Νοέμβριο.

Κυριαρχεί η εκτίμηση ότι αυτή η σύνοδος δεν θα οδηγήσει σε αποφάσεις, εν αναμονή των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ευρωπαίοι ηγέτες για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης.

Το κύριο θέμα συζήτησης στο πρώτο μέρος της Συνόδου σήμερα, αφορά στις προτάσεις του Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στην επιστολή του κ. Ρομπάϊ προς τους ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβάνονται κοινές προτάσεις των προέδρων: της Ε.Ε. Ρομπάι, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επιστολή ορίζεται ως προτεραιότητα η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου του 2013. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν στις προτάσεις τους την ανάγκη αυξημένου συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών από τις Βρυξέλλες.

Το Βερολίνο, ωστόσο, έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τις προτάσεις Ρόμπαϊ. Βασικό θέμα διαφωνίας αποτελεί η πρόταση για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς το Βερολίνο προβάλει ενστάσεις όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ και για τα χρονοδιαγράμματα. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν επειγόντως να ληφθούν οι αποφάσεις για την τραπεζική εποπτεία ως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όμως η Γερμανία ζητάει περισσότερο χρόνο.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της σημερινής Συνόδου Κορυφής την ιδέα ενός «υπερεπιτρόπου», ο οποίος θα έχει δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών.

Βέβαια, για να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή προϋποθέτει την αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ και για το λόγο αυτό η πρόταση Σόιμπλε ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως μία ακόμη προσπάθεια της Γερμανίας να καθυστερήσει τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Άλλο θέμα τριβής αποτελεί, η συζήτηση για κοινή έκδοση χρέους στην ευρωζώνη την οποία προσπαθούν να επαναφέρουν επιφυλακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Γαλλία και η Ιταλία. Ωστόσο, η Γερμανία επανέλαβε την πάγια θέση της ότι δεν είναι διατεθειμένη να εξετάσει οιοδήποτε είδος κοινής έκδοσης χρέους και διεμήνυσε ότι όσοι επαναφέρουν στο τραπέζι αυτό το ζήτημα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν την εικόνα μιας ακόμη διχασμένης Συνόδου Κορυφής.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να αναμένει μια θετική δήλωση των 26 εταίρων της για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση προς την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος προσαρμογής.

Η δήλωση αυτή θεωρείται σχεδόν βέβαιη, μετά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Τρόικας ότι οι απεσταλμένοι της ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα και ότι υπάρχει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για τις μεταρρυθμίσεις.
Άλλωστε, είναι ήδη γνωστό ότι η τελική έκθεση της Τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας θα εξεταστούν από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, ενδεχομένως ως τα μέσα Νοεμβρίου.

Στην ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εκτιμάται πως θα εκταμιευθούν τα 31,5 δισ. ευρώ .

Από το ποσόν αυτό τα 23 δισ. ευρώ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα 7,9 δισ. ευρώ για υποχρεώσεις πληρωμής ομολόγων, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για ταμειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η Μαδρίτη δεν αναμένεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι θα το πράξει αν όχι την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως ως τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο πόλεμος Γερμανίας – ΔΝΤ

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και ο πόλεμος που μαίνεται μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, για την λύση που πρέπει να δοθεί στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Σκληρός είναι και ο πόλεμος μεταξύ οικονομολόγων διεθνώς για το αν η λύση είναι πράγματι η λιτότητα που εφαρμόζεται, ή εάν η Ευρωπαϊκή Ένωσης πρέπει να περάσει στο επόμενο βήμα που είναι ο σχεδιασμός ανάπτυξης, όπως πρότεινε λίγο ενωρίτερα σήμερα και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ενδεικτική είναι τέλος η δήλωση του Νομπελίστα οικονομολόγου Γιόζεφ Στίγκλιτς από το Νέο Δελχί σήμερα ο οποίος αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι σε κατάθλιψη (depression), όχι σε ύφεση (recession)».

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης