Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ προπαγανδίζει ότι επίκειται η «Συμφωνία του Αιώνα», με την ελπίδα να λύσει μια για πάντα το μεγαλύτερο και πιο ακανθώδες πρόβλημα του 20ου αιώνα, οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι μεταξύ μιας κακής και άδικης λύσης, είναι καλύτερη η μη-λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι διοργάνωσε ένα δείπνο στην κατοικία του για δημοσιογράφους, προκειμένου να συζητήσουν για αυτή την κομβική, όπως τουλάχιστον δείχνει να εξελίσσεται, διπλωματική εξέλιξη για το Παλαιστινιακό, που για κάποιους αποτελεί χρυσή ευκαιρία, ο ίδιος όμως από την πρώτη στιγμή εξέδωσε ανακοίνωση που το καταδικάζει.

«Όταν διαπραγματεύεσαι για να κλείσεις μια συμφωνία μεταξύ δύο μερών, τότε θα πρέπει αφενός να συνομιλήσουν αυτά τα δύο μέρη, αφετέρου να… συμφωνήσουν. Βλέπετε εσείς να γίνεται κάτι τέτοιο; Οι Παλαιστίνιοι δεν βρίσκονται πουθενά, στη διαπραγμάτευση για το μέλλον του λαού μας», μας ξεκαθαρίζει ο Πρέσβης, δείχνοντας ότι στο σχέδιο Τραμπ δεν υπάρχουν απλά κάποια μελανά σημεία, αλλά αντιθέτως απορρίπτεται στο σύνολό του. 

Ο Μαρουάν Τουμπάσι, βλοσυρός και φανερά απογοητευμένος από τις εξελίξεις, εξιστορεί στους δημοσιογράφους την ιστορία του λαού του, το δίκαιο του αγώνα του, ενώ χωρίς να ξεφεύγει από τη διπλωματική γλώσσα, στηλιτεύει τις πολιτικές του Ισραήλ, που καταδικάζουν τους ανθρώπους του σε μαρασμό. Ο ίδιος πριν έρθει στη χώρα μας ήταν κυβερνήτης σε μια περιοχή στα σύνορα με την Ιορδανία, όπου η κατάσταση και η καταπίεση εις βάρος του λαού του, ήταν και είναι η καθημερινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Διεθνής Κοινότητα εκτίθεται ανεπανόρθωτα με τη στάση που τηρεί. Που είναι η υπεράσπιση του Δικαίου στους παράνομους εποικισμούς και στη βιαιότητα των δυνάμεων κατοχής του Ισραήλ; Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή περιορίζεται σε μια… ανακοίνωση συμπαράστασης και μέχρι εκεί», τονίζει, προσθέτοντας ότι «για το Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής όλοι είναι ευαίσθητοι, αλλά για το δικό μας. Έίναι πια καιρός  η Διεθνής Κοινότητα να απαιτήσει να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα εγκλήματα που διαπράττει»;

Ο πρέσβης εκφράζει παράλληλα την αιτία, κατά τη γνώμη του, για αυτή την κατάσταση. «Το Ισραήλ ελέγχει τα πάντα. Έχει λόμπι παντού κι αυτό είναι γνωστό. Από τις τράπεζες που ελέγχουν οι Ρόθτσιλντ, μέχρι τον Λευκό Οίκο. Το Σιωνιστικό Κίνημα είναι παντού». 

Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στο δείπνο

Η στάση της Ελλάδας

Με την επισήμανση του zougla.gr ότι ο ελληνικός λαός είναι διαχρονικά από τους πιο αλληλέγγυους στο Παλαιστινιακό ζήτημα, ρωτήσαμε αν έχει παρατηρήσει αλλαγή στη διπλωματική στάση της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια, δεδομένων και των σημαντικών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το Ισραήλ. 

«Ιστορικοί δεσμοί φιλίας ενώνουν τον Παλαιστινιακό και Ελληνικό λαό. Δεσμοί που πηγάζουν απο τις κοινές μας αρχές και αξίες, όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δύο λαοί έχουν υποφέρει απο την ξένη, παράνομη κατοχή και την καταπάτηση κάθε ανθρώπινης αξίας. Οι δεσμοί αυτοί είναι άρρηκτοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την κυβέρνηση και το υπυργείο Εξωτερικών καθώς και με στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων.»

 «Η μεγαλύτερη μας ελπίδα για την πλήρη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα προ του 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ελλάδα ήρθε μετά το ομόφωνο ψήφισμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 2015, ακόμη όμως είμαστε εις αναμονή της εφαρμογής του ψηφίσματος»

Ο Πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσσι συνομιλεί με τον ρεπόρτερ του zougla.gr

Ερωτώμενος για την Τουρκία και τις καλές σχέσεις που φαίνεται να έχει η χώρα του μαζί της, ο Μαρουάν Τουμπάσι ήταν ξεκάθαρος: «Διατηρούμε καλές σχέσεις με όλα τα κράτη! Είναι πάγια θέση μας ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικές διαπραγματεύσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας (όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο) και τη Διεθνή Νομιμότητα», ενώ τόνισε ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι «α λα κάρτ!».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης