Με αναδίπλωση του πρωθυπουργού ως προς τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ανοίγει η αυλαία για ένα ευρύ και γόνιμο διάλογο «από το μηδέν», όπως τον χαρακτηρίζει το Μαξίμου, για τη συνταγματική αναθεώρηση, με χρονικό ορίζοντα την άνοιξη του 2017.

Η οξεία κριτική που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το εσωκομματικό κίνημα των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ, που ευθέως χαρακτήρισε «λαϊκισμό» την πρότασή του για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οδήγησε σε μία… σολομώντεια λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά την εκδήλωση απόψε στις 20.00 στο προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων, θα προτείνει η ανάδειξη του Προέδρου να γίνεται με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα, δηλαδή από τη Βουλή με τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και μόνο σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει εφικτό, τότε η αρμοδιότητα εκλογής να μεταφέρεται στο λαό, με τα ίδια υποψήφια πρόσωπα και να μη οδηγούμαστε σε διάλυση της Βουλής και εκλογές.

Το ζητούμενο από την κυβέρνηση στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι να δοθεί έμφαση στην ελληνική κοινωνία με θεσμικές τομές που θα ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία. Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , είναι η συνέχιση των δημοκρατικών τομών, με υπέρβαση των συσσωρευμένων αντιφάσεων που οδήγησαν στην πολιτική κρίση και «άρση των στεγανών που χωρίζουν το πολιτικό σύστημα από την κοινωνία».

Με στόχο την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, ο διάλογος δεν θα μείνει μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Νομοί, δήμοι και φορείς θα μπορέσουν να διατυπώσουν απόψεις, με σκοπό κάποιες απο αυτές να υπάρχουν και στο τελικό κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βασικοί άξονες ων κυβερνητικών προτάσεων είναι:

– Η κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών μέσω του συντάγματος

– Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

– Αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων

– Αυστηρός έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων

– Αλλαγές στις ασυλίες των βουλευτών

– Ενίσχυση του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας

– Ευρεία συζήτηση για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας .

– Κατοχύρωση στο Σύνταγμα του δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσιών – «αγαθών», όπως η ενέργεια, το νερό, εργασιακά δικαιώματα.

Ο διάλογος ξεκινά με το σύνθημα από την κυβέρνηση: «Νέο Σύνταγμα – Νέα μεταπολίτευση – Νέα Ελλάδα 2021».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης