«Οι επιτυχίες συνεχίζονται. Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Η ευνοούμενη» ξεκίνησε από την πρώτη της προβολή μια θριαμβευτική πορεία συσσωρεύοντας υποψηφιότητες και βραβεία στους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς. Η πρόσφατη ανακοίνωση των 10 υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ αποτελεί μέχρι στιγμής την κορύφωση αυτής της διαδρομής, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο Γιώργος Λάνθιμος έχει καταξιωθεί διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς δημιουργούς της εποχής μας. Υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, που συμπληρώνονται με τις τρεις υποψηφιότητες για τους γυναικείους ρόλους της ταινίας, αλλά και για το σενάριο, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη φωτογραφία και το μοντάζ (ακόμη μία ελληνική υποψηφιότητα, του Γιώργου Μαυροψαρίδη)» σημειώνει σε ανακοίνωση του το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με αφετηρία του την Ελλάδα και δημιουργώντας μέσα στις αντίξοες συνθήκες που επιφυλάσσει η χώρα μας για όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν στη μεγάλη οθόνη, ο Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε με τον “Κυνόδοντα” την πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα και άνοιξε τον δρόμο για να μεταφερθεί στο διεθνές στερέωμα, στο οποίο διαπρέπει με το αναγνωρίσιμο προσωπικό του ύφος, την ιδιαίτερη κινηματογραφική του γλώσσα, και έναν καίριο τρόπο να διατυπώνει προβληματισμούς για την εποχή μας. Πολιτικός με τον δικό του τρόπο, ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει βάλει την υπογραφή του σε ταινίες πολυεπίπεδες και ανοιχτές σε διαφορετικές ερμηνείες, ασκώντας καυστική και οξυδερκή κριτική στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και στον τρόπο που κατασκευάζεται εντός της το σύγχρονο υποκείμενο. Κάτι αντίστοιχο περιμένουμε κι από την τελευταία του ταινία, στην οποία δοκιμάζεται σε ένα άλλο είδος, αυτό του ιστορικού δράματος ή μάλλον της ιστορικής κωμωδίας, είδος που, αν κρίνουμε από τις διθυραμβικές κριτικές στον διεθνή Τύπο, ο Λάνθιμος φαίνεται να το επανεπινοεί με τρόπο ανατρεπτικό. Ιδιαίτερη σημασία έχει, εξάλλου, και η επιλογή του να υιοθετήσει μια γυναικεία ματιά πάνω στην ιστορία, δημιουργώντας τρεις αξιοσημείωτους γυναικείους χαρακτήρες» προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον Γιώργο Λάνθιμο, στον Γιώργο Μαυροψαρίδη και σε όλους τις συντελεστές της ταινίας για τις μέχρι τώρα επιτυχίες τους, και τους εύχεται καλή τύχη για τη βραδιά της απονομής των Όσκαρ» καταλήγει η ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης