ΣΥΡΙΖΑ: Κατά άρθρο η συζήτηση για το Κατασταστικό

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013, 23:34
ΣΥΡΙΖΑ: Κατά άρθρο η συζήτηση για το Κατασταστικό
Οι εργασίες του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, αυτήν την ώρα, με τη συζήτηση σχετικά με το καταστατικό του ενιαίου φορέα. Η συζήτηση διεξάγεται κατά άρθρο και είναι ουσιαστική. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των συνέδρων που παραμένει στο χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την απόφαση επί του καταστατικού και του κανονισμού.

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκε από το Συνέδριο η πρόταση σχετικά με την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το Συνέδριο. Η άλλη πρόταση ήταν ο πρόεδρος να εκλέγεται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ενώ μετά την ιδεολογική - ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, και η Πολιτική Απόφαση, υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Στις προγραμματικές θέσεις του νέου κόμματος βρίσκεται η μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους κατόπιν διαπραγμάτευσης, ενώ απορρίπτεται ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας από κυβέρνηση της Αριστεράς κατόπιν διαπραγμάτευσης και λογιστικού ελέγχου. Η μειοψηφούσα πρόταση υποστήριζε την κατ' αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, την χρησιμοποίηση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος την μονομερή διαγραφή του χρέους αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη.

απορρίφθηκε η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας που προέβλεπε να μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος κυβέρνησης της Αριστεράς εντός της Ευρωζώνης.

Καταψηφίστηκε επίσης τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο, καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Διαβάστε επίσης ΣΥΡΙΖΑ: Απευθείας από το συνέδριο η εκλογή προέδρου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013, 22:40

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013, 23:41