«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν επίγνωση της ιστορικής σημασίας του αγώνα που δίνεται»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Μαΐου 2015, 09:50
«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν επίγνωση της ιστορικής σημασίας του αγώνα που δίνεται»
«Η συμφωνία που επιδιώκουμε είναι ενιαία. Δεν αφορά την εκταμίευση μιας δόσης αλλά ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με τη λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση» δηλώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης. Ταυτόχρονα, εκφράζει την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

«Δεν συμφέρει κανέναν να μην υπάρξει η αμοιβαία επωφελής συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα ενέτεινε διεθνώς την οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αγορά», δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος ότι «οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν επίγνωση της ιστορικής σημασίας του αγώνα που δίνει η κυβέρνηση».

Περί διαπραγμάτευσης...

Ως προς τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση, ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει ότι «5η αξιολόγηση δεν υπάρχει, διότι αυτή αφορούσε το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου».

«Το πρόγραμμα εκείνο καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές στις 25 Γενάρη» προσθέτει και σημειώνει για τη συμφωνία ότι «κορμός της δεν θα είναι το μνημόνιο σκληρής λιτότητας Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με τη λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση και που το πλαίσιό του έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός με σαφήνεια (χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, κυρίως σε υποδομές και νέες τεχνολογίες)».

Ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρεται επίσης και σε παρεμβάσεις που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει διότι τις θεωρεί αναγκαίες, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η άρνηση των ομαδικών απολύσεων και η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. Ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει όμως και την αναγκαιότητα παρεμβάσεων που θα μεταθέτουν το φορολογικό βάρος στα υψηλά εισοδήματα και τον μεγάλο πλούτο, όπως είναι, για παράδειγμα, οι νέες αντικειμενικές αξίες, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η εισαγωγή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ο μικρός ΦΠΑ για τρόφιμα.

Περί συνοχής...

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτηρίζει εύλογο να υπάρχουν διαφωνίες για επιμέρους στοιχεία της διαπραγμάτευσης και της επιχειρούμενης συμφωνίας.

«Όλοι θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοιες διαφωνίες. Ωστόσο, υπογραμμίζω ότι όσον αφορά στη στρατηγική και στους στόχους της διαπραγμάτευσης δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφωνίες. Επιπλέον, είμαι βέβαιος ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν πλήρη επίγνωση για την ιστορική σημασία του αγώνα που δίνει η νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επικρατήσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη αξίες και πρακτικές αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Επομένως, θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα διαρροών στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων» σημειώνει ο κ. Φλαμπουράρης.

«Ως κυβέρνηση πρέπει να καλέσουμε τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν με την ψήφο τους τη νέα συμφωνία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα σημάνει μια νέα περίοδο για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας» προσθέτει.

Περί δημοψηφίσματος

Στην ερώτηση αν ένα δημοψήφισμα θα διευκόλυνε τους υπουργούς και βουλευτές που διαφωνούν να στηρίξουν τη συμφωνία, ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι «το δημοψήφισμα ούτε θα διευκολύνει ούτε θα δυσκολέψει τους υπουργούς και τους βουλευτές». «Είναι απαραίτητο για λόγους δημοκρατικής τάξεως σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις είτε καταλήξουν σε αδιέξοδο ή σε κάτι ασύμβατο προς τη λαϊκή εντολή της 25ης του Γενάρη» συμπληρώνει.

«Μ' ένα τέτοιο δημοψήφισμα, όλοι μας, κυβέρνηση, κόμματα και πολίτες, θα εξασκήσουμε το δημοκρατικό δικαίωμα, αν όχι υποχρέωση, να επανατοποθετηθούμε δημόσια και να αποφασίσουμε συλλογικά με βάση τα νέα δεδομένα» επισημαίνει ακόμη ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ ερωτηθείς για το αν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών απαντά:

«Αυτό δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να πράττει το καλύτερο δυνατό, ώστε ως χώρα να μπορέσουμε να αποφασίσουμε συλλογικά και δημοκρατικά για το μέλλον το δικό μας και της υπόλοιπης Ευρώπης».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Μαΐου 2015, 10:24