«Το μόνο ενδιαφέρον που έχει ο ανασχηματισμός είναι ότι ενσωματώνονται ακόμα περισσότερα στελέχη των μνημονιακών κυβερνήσεων, Παπανδρέου, Παπαδήμου στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Όπως σημείωσε, η ουσία του ζητήματος, δεν αφορά τόσο τον τυχοδιωκτισμό ή την προσωπική συνέπεια κάποιων προσώπων, αλλά δείχνει ότι οι «στρατηγικές συγκλίσεις μεταξύ των άλλων κομμάτων είναι πλέον τόσο μεγάλες, οι διαφορές είναι τόσο μικρές, που είναι πάρα πολύ εύκολη η μετακίνηση από το ένα κόμμα στο άλλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε ότι τα κόμματα προβάλλουν «ορισμένες διαχωριστικές γραμμές και κάλπικα δίπολα, με στόχο να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να κρύψουν τις μεγάλες τους συγκλίσεις» κι έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος όπου, όπως σημείωσε, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίζονται να διαφωνούν, όμως ως κοινή βάση και οι δύο έχουν τη μείωση της χρηματοδότησης του κράτους προς τα Ταμεία, προκειμένου να χαθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, που αποτελεί και βασική κατεύθυνση της ΕΕ.

Ερωτηθείς αν θεωρεί επιτυχημένο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τα προηγούμενα χρόνια, καταρχήν ανέφερε ότι ποτέ το ΚΚΕ δεν «βγήκε να υπερασπιστεί με επαίνους το προηγούμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι μετά από αγώνες των εργαζομένων υπήρξαν ορισμένες κατακτήσεις και «υπήρχε στοιχειωδώς ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης, ο οποίος από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 με κατευθύνσεις της ΕΕ και με κάθε κυβέρνηση να προσθέτει το δικό της λιθαράκι, ολοένα και ξηλωνόταν».

Πρόσθεσε ότι στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η έννοια της ανταποδοτικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση «η οποία ανταποδοτικότητα ήταν ο πολιορκητικός κριός για το ξήλωμα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση «αν δεν πληρώνω πρέπει να παίρνω σύνταξη;» και στις παρατηρήσεις περί «παρανοϊκών εφάπαξ» και «συνταξιούχων στα 45», απάντησε ότι «τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν τινάχτηκαν στον αέρα από τους εργαζόμενους οι οποίοι πληρώνουν, αλλά από την πολιτική των κυβερνήσεων, το τζογάρισμα των αποθεματικών τους στο Χρηματιστήριο, τα PSI, την μεγάλη φοροαπαλλαγή και εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας».

Κατέστησε σαφές ότι «αν μείνουμε στις «κάποιες» περιπτώσεις που κακώς πήραν τις «παρανοϊκές συντάξεις»» τότε «θα μείνει στο απυρόβλητο ο βασικός ένοχος».

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποίησε τον πιο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, τον νόμο Βρούτση, που προβλέπει αύξηση ή μείωση του κατώτατου μισθού ανάλογα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού και την κατάσταση της οικονομίας, «βάζοντας στο γύψο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων».

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «η οποία στην Συνταγματική Αναθεώρηση μιλά για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία», δεν έφερε επί δύο χρόνια στη Βουλή, την πρόταση νόμου 530 σωματείων «που εκπροσωπούσαν χιλιάδες εργαζόμενους» και ζητούσαν την κατάργηση του νόμου Βρούτση για να υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, την επαναφορά των κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το ΚΚΕ δεν στήριξε το άρθρο 21 διότι, όπως εξήγησε, η πρόταση για ένα «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», τη «λογική της οποίας στηρίζει και η ΝΔ με αντίστοιχη πρόταση», είναι «η λογική της ακραίας φτώχειας, ότι το κράτος, από άποψη δικαιωμάτων θα εγγυάται μόνο να μην πεθαίνει ο άλλος από την πείνα και από εκεί και πέρα ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

«Αυτό δεν είναι προοδευτική πρόταση, είναι καραμπινάτη νεοφιλελεύθερη πρόταση» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι «ο βασικός στόχος ήταν να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα για να μην διαταράσσεται η κυρίαρχη πολιτική».

«Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες προτάσεις είχαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ όπως η λεγόμενη εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας που ουσιαστικά κατοχυρώνει συνταγματικά τις κυβερνήσεις μειοψηφίας. Δεύτερος στόχος ήταν η υλοποίηση μιας σειράς μνημονιακών ρυθμίσεων που προωθούν τη λογική της ακραίας φτώχειας» πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ παλεύει για την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και του λαού, κατέληξε ο Γ. Γκιόκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης