Συνεχείς συσκέψεις διεξάγονται υπό την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με υπηρεσιακούς παράγοντες για την «εργασιακή εφεδρεία».

Το επιτελείο του υπουργείου συζητά τα τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν από την εφαρμογή της, την όσο το δυνατόν καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, αλλά και για το ποιοι από αυτούς θα εξαιρεθούν του μέτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικό προαπαιτούμενο είναι να αποσαφηνιστεί ο αριθμός των υπαλλήλων που πλησιάζουν στο δικαίωμα πλήρους σύνταξης, ώστε να υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Σημειώνεται ότι καθίσταται δύσκολο να μπουν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς περισσότεροι από 20.000 που βρίσκονται κοντά στο δικαίωμα πλήρους σύνταξης, όπως αποφάσισε το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς ήδη μέσα στο 2011 έχουν αποχωρήσει αυτοβούλως χιλιάδες υπάλληλοι.

Στην κυβέρνηση, προχωρούν, πάντως σε ασκήσεις προσομοίωσης, με σκοπό να αποσαφηνιστεί το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από την υπαγωγή στην εργασιακή εφεδρεία των εργαζομένων που ανήκουν στις κατηγορίες που ανακοινώθηκαν κι αναλόγως του αποτελέσματος θα κυμανθεί και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα προκύψουν από κάθε κατηγορία.

Προς το παρόν, βέβαιη είναι η εξαίρεση από το μέτρο αυτό συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων, όπως οι ένστολοι οι οποίοι κατοχυρώνουν συνήθως συνταξιοδοτικό δικαίωμα κάτω των 60 ετών, οι δικαστικοί, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ενώ σε πρώτη φάση θα εξαιρεθούν και οι εκπαιδευτικοί. Όσο για τους γιατρούς, αλλά και τους εργαζόμενους στο Διπλωματικό Σώμα, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το αν θα εξαιρεθούν ή όχι της εφεδρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην αμοιβή των εν δυνάμει στην εφεδρεία, αυτή έχει κλειδώσει να αντιστοιχεί στο 60% του βασικού μισθού και θα δίνεται για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την κατοχύρωση του δικαιώματος της πλήρους σύνταξης, ενώ για την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, τόνισε: «Καθ’ όλη τη διάρκεια θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη, ενώ η παραμονή τους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν προσμετράται στον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης, άρα δεν την επηρεάζει αρνητικά. Όπως επίσης δεν επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης