Σε αποκλειστικό του άρθρο για τον ρόλο που θα διαδραματίζει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας και το ζήτημα του χρέους, το Reuters αναφέρει ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει μεν οικονομικά, αλλά θα αποδεχθεί ένα συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα εξακολουθήσει να έχει εκπροσώπους στην τρόικα.

Το Reuters αναφέρει ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει μεν οικονομικά, αλλά θα αποδεχθεί ένα συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα εξακολουθήσει να έχει εκπροσώπους στην τρόικα«Με δεδομένες τις ευρωπαϊκές αντιστάσεις στην ελάφρυνση, πλέον το Ταμείο είναι σε συζητήσεις για να αποδεχθεί ένα νέο ρόλο, που θα του επιτρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο με περιορισμένη τυπικότητα και περιορισμένες εξουσίες», αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα είναι κάτι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος του δεν θα διέπεται από αυστηρούς κανόνες, ούτε θα είναι αναγκασμένο να προβαίνει σε δημοσιονομικούς ελέγχους κάθε», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ επιμένει εδώ και καιρό ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τη χώρα μας είναι ανέφικτοι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει μία «γενναία» ελάφρυνση του χρέους.
Πάντως η ακριβής φύση του ρόλου που θα διαδραματίσει στο εξής το ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι ο «διαμεσολαβητής» για συγκεκριμένες προτεινόμενες συμφωνίες, συντονίζοντας τις δύο πλευρές, Ελλάδα και ΕΕ.

«Δεν θα βάλει λεφτά στο πρόγραμμα αλλά δεν θα είναι και απλά τεχνικός σύμβουλος. Θα αναλάβει πιθανότατα έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει άλλη πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Χρέος

Το ξένο δίκτυο υποστηρίζει ότι για το ζήτημα του χρέους, το σενάριο της ελάφρυνσης είναι ακόμη ανοικτό, ωστόσο ο κλοιός σφίγγει και το τι θα γίνει τελικά εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση, τότε όλα δείχνουν πως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές, το επόμενο φθινόπωρο, καθώς εκτιμάται πως μία απόφαση θετική για την Ελλάδα θα λειτουργούσε αρνητικά για τη γερμανική καγκελαρία, εφόσον θα είχε να αντιμετωπίσει ένα δυσαρεστημένο γερμανικό εκλογικό σώμα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης