Στη Σόφια είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στις 10.15. Το ραντεβού πραγματοποιείται στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Ε.Ε. – Δ. Βαλκανίων που συνέρχεται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να συζητήσουν για το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε πως «οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό», επισημαίνοντας πως «μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν».

«Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί» ανέφερε και πρόσθεσε πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξερχόμενος από την προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΣΚ και ερωτηθείς αναφορικά με τη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο ομόλογός του της πΓΔΜ έκανε λόγο για «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα». Αναφορικά με το τι προσδοκά από τη σύνοδο κορυφής, ο Ζάεφ απάντησε «μόνο πρόοδο», κάτι που είχε πει και προσερχόμενος στη συνάντηση, όταν είχε απαντήσει «μόνο επιτυχία».

Εν όψει της συνάντησης η κυβέρνηση επανέλαβε τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές τηςΕν όψει της συνάντησης η κυβέρνηση επανέλαβε τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της: «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Υπογράμμισε, δε, ότι «οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς προϋποθέτει επίλυση, προϋποθέτει μία βιώσιμη συμφωνία σε ό,τι αφορά στο θέμα του ονόματος».

Το ζήτημα τέθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για την προετοιμασία της Συνόδου, με τον κ. Τουσκ να επικροτεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους. 

Οι δύο ηγέτες παίρνουν στα χέρια τους τη διαπραγμάτευση, ωστόσο κρατούν χαμηλούς τόνουςΟι δύο ηγέτες παίρνουν στα χέρια τους τη διαπραγμάτευση, ωστόσο κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις για την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές θα χρειαστεί χρόνος και αρκετές επιπλέον διπλωματικές επαφές. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επίσης διμερείς επαφές και με άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Ανάλογες επαφές αναμένεται να έχει και ο κ. Ζάεφ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βασικό σενάριο είναι εκείνο της σύναψης μιας διεθνούς συνθήκης, σε περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία, που θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Προβλέπεται, μάλιστα, η εξέλιξη της διαδικασίας σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα προβλέπει την κύρωση της σχετικής συμφωνίας, ενώ σε δεύτερη φάση, εφόσον τηρούνται οι όροι της συμφωνίας και η πΓΔΜ προχωρήσει σε συμφωνημένες συνταγματικές αλλαγές, θα ανοίξει ο δρόμος για την τελική ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Κλειδί, πάντως, παραμένει η χρήση «erga omnes» της νέας ονομασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης