Περίμεναν να ορκιστεί υπουργός, για να διαμαρτυρηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για όσα είχε δηλώσει σε συνέντευξη του  πριν από ένα χρόνο στην κρατική τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για αξιωματούχους της ΠΓΔΜ που κατέθεσαν γραπτή διαμαρτυρία στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, κατά των δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά, στην εκπομπή «Η άλλη όψη», για το μέλλον της χώρας τους.

Τον Μάρτιο του 2008, μιλώντας στο Μανόλη Κοττάκη, ο σημερινός υπουργός Πολιτισμού, είχε ταχθεί κατά μίας βιαστικής και πρόχειρης λύσης στο θέμα των Σκοπίων, υποστηρίζοντας πως το ενδεχόμενο διάλυσης της ΠΓΔΜ στο μέλλον είναι ορατό, με τα εδάφη να τα μοιράζονται η Αλβανία και η Βουλγαρία. «Ο χρόνος είναι με το μέρος της Ελλάδας. Θεωρώ πως δεν θα πετύχουν να κρατήσουν αρραγή την ενότητα της χώρας τους. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί από τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης Αλβανίας και Βουλγαρίας» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τότε ο Αντώνης Σαμαράς.

Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες καταδίκασε τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντάς τες «αντιπαραγωγικές» για τις διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας πως μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων Αθηνών – Σκοπίων, υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Veto Καραμανλή στη χρηματοδότηση του Διαδρόμου 10

Την ίδια ώρα με εντολή Γκρουέφκσι, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας, που συνδέει Ελλάδα με ΠΓΔΜ και Σερβία, πήρε την ονομασία «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ» προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο 10,  που αναμένεται να ανακατασκευαστεί και με ελληνική συγχρηματοδότηση.

Η προκλητική αυτή ενέργεια, προκάλεσε την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, που ξεκαθάρισε πώς δεν πρόκειται να εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, όσο συνεχίζονται οι ανιστόρητες και προκλητικές ενέργειες των γειτόνων.

«Στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων είχε προγραμματιστεί να δοθούν 50 εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Να είμαστε, όμως, απολύτως ξεκάθαροι: Όσο καλλιεργείται ατμόσφαιρα προκλήσεων, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, δεν πρόκειται να εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από το ποσό αυτό» δήλωσε συγκεκριμένα την Παρασκευή στη Βουλή, ο Κώστας Καραμανλής.

Αντίθετος ο δήμαρχος Σκοπίων στην τοποθέτηση αγάλματος του Μεγ. Αλεξάνδρου

Εκτός από τον αυτοκινητόδρομο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ» η εθνικιστική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προχώρησε και στη μετονομασία του σταδίου των Σκοπίων σε : «ΑΡΕΝΑ ΦΙΛΛΙΠΟΣ Β΄» ενώ ετοιμάζονται και τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του δημάρχου Σκοπίων Τρίφουν Κοστόβσκι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΚΕΝΤΡΙ» της Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Σκοπίων εξήγησε τον λόγο που διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας του, να τοποθετηθεί ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ήδη έχει φιλοτεχνηθεί σε εργαστήριο της Ιταλίας, στην πόλη του. «Αρνούμαι να γίνω όμηρος της όποιας πολιτικής παγίδας η οποία λειτουργεί σαν πηγή στην πολιτική ακατανοησία που διακατέχει τα Βαλκάνια. Πολιτικές όπως αυτή που το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ονομάστηκε «Μακεδονία» και το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος». Επίσης οι πολιτικές με τις οποίες η Ελλάδα εμπόδισε την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας μας δίνουν τροφή σε εθνικιστικές συμπεριφορές.

Η αλήθεια, είναι ότι φτάνει πια ο αναχρονισμός. Στα Βαλκάνια όλοι πρέπει να μεγαλώσουμε. Η δική μου πρόταση είναι να χτιστεί στην κεντρική πλατεία μνημείο αφιερωμένο στο παγκόσμιο αστέρι της «Μακεδονίας», Τοσε Προεσκι ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Πρόκειται για τον διεθνούς φήμης τραγουδιστή και φιλάνθρωπο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος στην ελληνική εφημερίδα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης