«Πρέπει να αναζητάμε τους όρους της διαμόρφωσης μιας εθνικής ενότητας, αλλά αυτή δεν είναι χωρίς περιεχόμενο, πρέπει να βασίζεται σε μια εθνική συναντίληψη, πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός που να την καλλιεργεί», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε κεντρική πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε ο τοπικός «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την Τουρκία και τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ό,τι απαιτείται, αφενός για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, αφετέρου να οδηγήσει τα πράγματα στον δρόμο της ειρήνης», καθώς «η Τουρκία και πάλι προκαλεί, χωρίς όμως να μας αιφνιδιάζει, διότι η κατάσταση των τελευταίων 24ώρων φαίνεται πως ήταν μια προσχεδιασμένη κλιμάκωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κ. Μητσοτάκης μόλις σήμερα αντιλήφθηκε την ανάγκη να δει τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ του είχε ζητηθεί πολύ καιρό πριν να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, έχουν προϋπάρξει μυστικές συναντήσεις που τις μάθαμε από τον Ξένο Τύπο και άλλες πληροφορίες, όπως η τριμερής συνάντηση Τουρκίας, Ελλάδας και Γερμανίας», επισήμανε, εξηγώντας πως «όποιος πράγματι θέλει να καλλιεργεί ένα κλίμα ισχυρής εθνικής ενότητας, πρέπει να κάνει και τις αντίστοιχες κινήσεις».

Παρατήρησε, δε, πως ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να θεωρεί ότι αποστασιοποιείται από αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορεί να μιλάει σε ένα εθνικό ακροατήριο, αλλά να αφήνει από κάτω τους πρόθυμους να διχάζουν τον πολιτικό κόσμο, να επιτίθενται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να οργανώνουν μια χωρίς προηγούμενο προσπάθεια σπίλωσης προσώπων και πολιτικών διαδρομών, για να εξυπηρετήσουν ένα και μόνο σχέδιο, να μπορέσουν να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ αναξιόπιστο στα μάτια του κόσμου, έτσι ώστε μπροστά σε αυτά που έρχονται -και δυστυχώς θα είναι πολλά και δύσκολα- να μην μπορεί να αποτελέσει έναν πολιτικό πόλο αναφοράς».

Αναφερόμενος σε όσα διημείφθησαν στη Βουλή και την προανακριτική επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «παρωδία», διερωτώμενος «γιατί τέτοια σπουδή» και απαντώντας: «Θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη του ελληνικού λαού τα σκάνδαλα των δικών τους ημερών. Θέλουν να ξαναγράψουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού όλα εκείνα τα γεγονότα που οδήγησαν στο να τους ανατρέψει το 2015. Έτσι στήσανε αυτή την υπόθεση- παρωδία. Διότι η σκευωρία δεν ήταν το πραγματικό σκάνδαλο. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά δε μιλάνε για αυτό, έχει σταματήσει η έρευνα που ξεκίνησε επί των ημερών μας. Όλοι μιλάνε για το δήθεν παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε προχθές στη Βουλή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό, να μιλάει για μία συμμορία. Πόσο μας θυμίζει παλαιότερες εποχές όταν οι αριστεροί προοδευτικοί πολίτες ήταν συμμορίτες και να μιλάει για κατσαπλιάδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για την ανάγκη να αποκαταστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικοινωνία του με τους πολίτες ο γραμματέας του κόμματος εξέφρασε την άποψη ότι «δε συνειδητοποιήσαμε στον βαθμό που έπρεπε στις εκλογές του 2019 το αντι-ΣΥΡΙΖΑ τείχος που σηκώθηκε, δε συνειδητοποιήσαμε ότι οι προσπάθειες για αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος των αντιπάλων μας είχαν βρει εύφορο έδαφος» και «όλα αυτά πηγαίνοντας προς το συνέδριο πρέπει να τα συζητήσουμε, να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι εμείς έχουμε πάρει την εντολή από τον κόσμο να βελτιωθούμε, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «ακριβώς επειδή έχουμε αυτού του χαρακτήρα αντιπάλους, τέτοιες κυνικές δυνάμεις που το μόνο που νοιάζονται είναι για τη νομή της εξουσίας, γι’ αυτό εμείς πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί και να επιβεβαιώνουμε ένα από τα μεγαλύτερα όπλα μας που είναι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, το οποίο δεν είναι κάτι που παίρνουμε σφραγίδα όσοι μπαίνουμε στον χώρο», αλλά «πρέπει να επιβεβαιώνεται διαρκώς από τις πράξεις μας, τα λόγια μας, το ήθος μας, από τον τρόπο που στεκόμαστε στον κόσμο και τις ανάγκες του».

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως «ο νεοφιλελευθερισμός έδειξε τα όρια του» και «θα πρέπει κι εμείς με τις προτάσεις μας, την επικαιροποίηση του προγράμματός μας να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα νέα προβλήματα, στις νέες ανάγκες», γι’ αυτό «έχουμε ανάγκη από έναν νέο προγραμματικό ριζοσπαστισμό, βγαλμένο μέσα από την εμπειρία μας και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας» και «προτάσεις και θέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πηγαίνοντας στη ΔΕΘ».

Σχετικά με τη προσπάθεια διεύρυνσης του «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» δήλωσε ότι «ακολουθήσαμε μια ανοδική πορεία πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, πάνω στον χώρο αυτής της αριστεράς που ποτέ δεν ήταν δογματική, μιας αριστεράς που ήξερε να κάνει συμμαχίες […] και κατορθώνει να αποτελεί την καρδιά του ευρύτερου αριστερού χώρου» και «αυτό το στοίχημα πρέπει να επιβεβαιωθεί από το επόμενο συνέδριο». Στο πλαίσιο άσκησε κριτική τόσο στο ΚΚΕ, το οποίο είπε πως «δεν αποτελεί χρήσιμη ζωντανή δύναμη», αλλά «θυμίζει μπιμπελό που βλέπεις στη βιβλιοθήκη», καθώς και στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλη απογοήτευση», καθώς «ενώ έδωσε δείγματα γραφής ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη απογαλακτισμού από τον νεοφιλελευθερισμό, σε κρίσιμες στιγμές έδειξε ότι αυτός ο γάμος που είχε υπάρξει την περίοδο των μνημονίων τους έχει φέρει πάρα πολύ κοντά, τουλάχιστον την συντριπτική πλειοψηφία».

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης