Για ιδιοκτησιακή αντίληψη στη σχέση της με τη Δικαιοσύνη, κατηγόρησε τη ΝΔ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας την τηλεόραση του ALPHA, ενώ υπογράμμισε την «εχθρότητα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, με αφορμή τις δηλώσεις του για τις 120 δόσεις. «Ο κ. Βρούτσης είναι μοιραίος στα ζητήματα αυτά», είπε κα πρόσθεσε: «Είπε για μια στρέβλωση, είπε ότι ευνοούμε τους “μπαχτατζήδες”. Όταν από το 2010 έως το 2015 εξόντωσαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω από 142.000 κλείσανε από το ’10 έως και το ’15, ενώ 45.000 καινούργιες δημιουργήθηκαν από ’15 μέχρι τώρα. Το να λες, λοιπόν, ότι αυτό το μέτρο αποτελεί μία στρέβλωση, ανάμεσα στις δύο εκλογικές μάχες κιόλας, αν μη τι άλλο δείχνει μία εμπάθεια κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί στον πυρήνα της πολιτικής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού είναι η οικονομική συγκέντρωση σε μεγάλες οικονομικές μονάδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι, στο πλαίσιο αυτή της αντίληψης, η ΝΔ έκανε «μια πολιτική υπέρ των μεγάλων αλυσίδων, εις βάρος των μικρών μαγαζιών της γειτονιάς, αυτών όλων που λέμε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αυτές ήταν στο στόχαστρο. Ακόμη και με τα μέτρα για τις Κυριακές, που ήθελαν να το κάνουν να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου. Αυτά που έλεγε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ένας πυρήνας του ΣΕΒ τα λέει η Νέα Δημοκρατία και είναι μέτρα κατά της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η Δικαιοσύνη δεν είναι λάφυρο, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες

Ο κ. Σκουρλέτης τοποθετήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει με τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, λέγοντας τα εξής: «Υπάρχει το Σύνταγμα, το άρθρο 90, που λέει επακριβώς πώς γίνεται η διαδικασία και παραπέμπει στην κείμενη νομοθεσία. Νόμος του 2010. Δεν ήταν δικός μας. Ο οποίος λέει επακριβώς ότι τέλος Απριλίου πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Με εισήγηση του αρμόδιου υπουργού πηγαίνει στο υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό παραπέμπεται στη Διάσκεψη των Προέδρων και μετά επανέρχεται στον υπουργό, στο υπουργικό Συμβούλιο και καταλήγει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή η διαδικασία απαρέγκλιτα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου […] Έχει ξεκινήσει από 2 Μαΐου η διαδικασία, αυτό δεν είναι στο “παρά πέντε”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθως, σχολίασε την προσέγγιση της ΝΔ «που λέει “κοιτάξτε να δείτε, επειδή εγώ πιθανολογώ ότι θα βγω, η Δικαιοσύνη μου ανήκει”. Ε, όχι λοιπόν. Η Δικαιοσύνη δεν είναι λάφυρο, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Ή είναι ανεξάρτητη και, άρα, οι διαδικασίες απαρέγκλιτα πρέπει να υπηρετούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία από όλους ή αλλιώς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις […] Η προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας υποδηλώνει μία ιδιοκτησιακή σχέση με τη Δικαιοσύνη. Θέλουμε, λοιπόν, Δικαιοσύνη υποταγμένη ή ανεξάρτητη; Τα πράγματα είναι σαφή. Διότι σε κανένα ρεπορτάζ δεν έχει κανείς κάνει αναφορά στο τι προβλέπει η διαδικασία και πώς αυτή έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου».

Συστηματικό, χρόνιο πλήγμα στη Δημοκρατία και την πληροφόρηση

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και σε ρεπορτάζ ιστοσελίδας για την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που αναρτήθηκε πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. «Όλα τα έχουμε δει. Χθες, για παράδειγμα, είδαμε μία ώρα πριν ξεκινήσει η Πολιτική Γραμματεία, να βγαίνει το iefimerida, -όπως δημόσια βγαίνουν αυτά τα site και ελεεινολογούν εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια και εκτελούν χαρακτήρες, λειτουργούν στα πλαίσια ενός συστηματικού προγράμματος υπονόμευσης της ίδιας της Δημοκρατίας και της πληροφόρησης, υπηρετούν την έννοια της χαλκευμένης πληροφόρησης, εγώ θα το λέω- και να λέει: “γίνεται χαμός στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ”, με αναφορά σε πρόσωπα που δεν ήταν παρόντα».

Να συζητήσουμε για τα προγράμματα

Όσον αφορά το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Νομίζω ότι επειδή ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών, ούτως ή άλλως, είναι διαφορετικός – θα αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση- ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σχέδια. Εύχομαι αυτή την προεκλογική περίοδο να μην την εξαντλήσουμε συζητώντας άλλα ζητήματα, αλλά να συζητήσουμε πάνω στα συγκεκριμένα προγράμματα. Για να γίνει κατανοητό ποια είναι τελικά η λογική, η φιλοσοφία του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, που συμπυκνώνονται σε αυτή τη φράση, που κατά καιρούς λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι “η κοινωνική ανισότητα είναι φυσικός νόμος”. Από ΄κει απορρέουν πολλά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης