Η συζήτηση επί της προοπτικής εξόρυξης χρυσού στη Θράκη είναι σύμφωνα με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας Πάνο Σκουρλέτη ένας από τους βασικούς λόγους της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των συναντήσεων που είχε στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι τόσο οι εκπρόσωποι της διανομαρχιακής επιτροπής όσο και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, αλλά και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου με τους οποίους συνομίλησε, «όλοι τάσσονται ενάντια σ’ αυτήν την επιλογή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρουσιάζοντας «τις καταστροφικές με βάση τη διεθνή εμπειρία» περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξορύξεων, σημείωσε πως «μιλάμε για μια πλήρη ανατροπή στους υδάτινους πόρους όποιας περιοχής επιχειρείται κάτι τέτοιο, για μια επένδυση που ουσιαστικά λειτουργεί ανταγωνιστικά και σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων σε κάθε περιοχή, είτε είναι ο πρωτογενής τομέας είτε είναι ο τουρισμός».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα εξόρυξης, τόσο στην περιοχή της Θράκης όσο και στη Χαλκιδική, λέγοντας πως «δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει μία καθετοποίηση στη λειτουργία της, να παραχθεί δηλαδή στην Ελλάδα ο χρυσός μ’ έναν ασφαλή τρόπο».

Αναφερόμενος στο μοντέλο ανάπτυξης της κυβέρνησης, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι πρόκειται για «ένα μοντέλο ανάπτυξης για τους λίγους και τους οικονομικά ισχυρούς… Είναι μια κυβέρνηση η οποία μας είπε ότι θα επιδοτεί τις εξορύξεις, όταν υπάρχει ανάγκη να επιδοτηθούν από τον αναπτυξιακό νόμο άλλοι κλάδοι, πιο δυναμικοί…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «κατ’ ευφημισμόν αναπτυξιακό νομοσχέδιο» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο μοντέλο της σημερινής κυβέρνησης η ανάπτυξη είναι μια ανάπτυξη που είναι εις βάρος του περιβάλλοντος, εις βάρος των εργαζομένων και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, της κοινωνίας», ενώ αναφέρθηκε και σε μια προσπάθεια εξοβελισμού του ελληνικού Δημοσίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να αποσύρει τη συμμετοχή του Δημοσίου από τα Ελληνικά Πετρέλαια».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με το πώς χαρακτηρίζεται «καταστροφική» η περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, δεδομένης της προτεραιότητας που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δίδεται στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «διγλωσσία», συμπληρώνοντας πως «υπάρχει μία αντιφατική προσέγγιση στα ζητήματα του περιβάλλοντος, πολύ δε περισσότερο που προβλέπεται από τον αναπτυξιακό νόμο να επιδοτούνται οι εξορύξεις, ενώ θα έπρεπε τα λίγα χρήματα που διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου να διατίθενται αλλού και σε άλλες κατευθύνσεις».

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης σκιαγράφησε και την προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατυπώσει «μια εναλλακτική, συνεκτική, προγραμματική πρόταση, μία πρόταση στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων απόψεων και ιδεών…».

«Ξεκινάμε μια καμπάνια τους επόμενους μήνες, για τη μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για να αποτυπώσουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης περιόδου, αλλά και να μπορέσουμε να επικαιροποιήσουμε την προγραμματική μας πρόταση στις νέες συνθήκες. Το στοίχημα για εμάς δεν είναι μόνο αριθμητικό. Είναι να μπορέσουμε μέσα απ’ αυτήν τη μαζικοποίηση του κόμματός μας να αναδείξουμε κι ένα νέο μοντέλο πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης