Σκουρλέτης: Πιο κοντά σε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Σκουρλέτης: Πιο κοντά σε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ
«Πορευόμαστε θετικά και είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία απ' ό,τι πριν από τέσσερις μήνες» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

«Από τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ προκύπτει ότι έγιναν βήματα ουσιαστικά, όμως παραμένει το ζητούμενο, που είναι μια συνολική συμφωνία που δεν τεμαχίζεται. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι γνωστή και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή εκ μέρους της ΠΓΔΜ» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει δυο και τρεις διαφορετικές γραμμές στο θέμα αυτό, ενώ επιλέγει να είναι ανακόλουθη ως προς την καραμανλική γραμμή.

«Η ΝΔ κατηγορεί γενικά και αόριστα την κυβέρνηση ότι δεν αποσαφηνίζει τη στάση της, ενώ είναι δεδομένο ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία και για πρώτη φορά κυβέρνηση έχει κάνει τόσα βήματα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Είναι εθνικό θέμα και χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και πλεόνασμα υπευθυνότητας. Είναι ευχής έργον να υπάρξουν οι 180 (βουλευτές), αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση» είπε ο κ. Σκουρλέτης και εκτίμησε ότι «τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να μπαίνουν εν είδει δημοψηφίσματος και διλήμματος στον κόσμο».

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας τόνισε ότι «το καινούργιο ποιοτικό στοιχείο είναι ότι ολοκληρώνουμε ένα πρόγραμμα χωρίς να μπαίνουμε στο επόμενο. Αυτό είναι μια μεγάλη ποιοτική διαφορά».

«Βαδίζουμε σε νέα κατάσταση και έχουμε ενθαρρυντικά στοιχεία. Υπάρχει αύξηση των εξαγωγών μετά από πολλά χρόνια. Υπάρχουν σταθερά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποκλιμάκωση της ανεργίας, θετικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων, το τραπεζικό σύστημα φαίνεται μετά από χρόνια ότι ξαναπατάει στα πόδια του» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου είπε πως «αν επιβεβαιωθεί αυτή η δυναμική της οικονομίας, είμαστε οπλισμένοι με επιχειρήματα για να ξαναθέσουμε το θέμα του επανασχεδιασμού των δεσμεύσεών μας και μπορούμε να πετύχουμε ισχυρότατα αποτελέσματα».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «από τη στιγμή που οι στόχοι των πλεονασμάτων έχουν πιαστεί, δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε μια άλλη προσέγγιση, όπως αυτή του ΔΝΤ. «Θεωρώ θετικό να μην παραμείνει το ΔΝΤ, γιατί από καλύτερες θέσεις θα κάνουμε τη συζήτηση για τις συντάξεις κι άλλα ζητήματα» διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ υποστήριξε ότι τα σημερινά προβλήματα της επιχείρησης οφείλονται στην ανυπαρξία μιας ενεργειακής στρατηγικής των προηγούμενων ετών. «Παραλάβαμε ένα δυσθεώρητο χρέος από την κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια, επί των ημερών μας, έγιναν οι ρυθμίσεις των 36 δόσεων και υπήρξε για πρώτη φορά η αποκλιμάκωση των χρεών. Στον τομέα της ενέργειας έγιναν εγκλήματα, όπως στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ. Ευτυχώς, ακυρώθηκε ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης και σώθηκε η εγχώρια αγορά από μία επιβάρυνση 500 εκατ. ευρώ που θα επιβάρυνε επιχειρήσεις και νοικοκυριά» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, 10:39