«Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για την ανάπτυξη μιας πλατιάς συμμαχίας από τις δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και εκείνων των σοσιαλιστών που οριοθετούνται απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό», τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ της Κυριακής», ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Η μεγάλη πρόκληση για την ευρωπαϊκή Αριστερά είναι, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, να αποτρέψει την οπισθοδρόμηση, διαμορφώνοντας την τακτική της χωρίς να ξεχνά ποιους εκπροσωπεί» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι «ανάλογα σημαντική είναι η ευθύνη για την επίτευξη της ενότητας δράσης των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων που αντιτίθενται στην ακροδεξιά και στον νεοφασισμό, εκκινώντας από το στέρεο έδαφος της αντιπαράθεσης με τον νεοφιλελευθερισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τονίζει, «η πρόταση που θα διαμορφωθεί πρέπει να “συναντηθεί” με τις πραγματικές αγωνίες του κόσμου της εργασίας, της μεσαίας τάξης, των εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ωθούνται συστηματικά στο περιθώριο» και ωα χαρακτηρίζεται «από τις μεγάλες ιδέες και τις πανανθρώπινες αξίες που υπονομεύονται εξακολουθητικά από τον ακροδεξιό λαϊκισμό και τον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό».

Σημειώνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η λιτότητα ως «χρυσός κανόνας» στην οικονομία και να αρθούν οι κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες οξύνθηκαν αυτή την περίοδο, ενώ θέτει και ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, «που αντιμετωπίζεται από τους κυρίαρχους κύκλους ως εμπόδιο για τις επενδύσεις». «Επιπρόσθετα» αναφέρει, «θα πρέπει να είναι μια πρόταση απόκρουσης των αντιλήψεων για μια Ευρώπη-φρούριο, οι οποίες επιδιώκουν να διαχειριστούν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στη βάση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει ότι «μπροστά στη μάχη των επόμενων ευρωεκλογών, η παρουσία της Αριστεράς μπορεί να λάβει έναν ακόμη πιο προωθητικό χαρακτήρα», καθώς «είναι αναντίρρητο ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι κοινός αντίπαλος των λαών της Ευρώπης και ότι κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ζωής σε εθνικό επίπεδο διευκολύνεται καθοριστικά από το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης