Σκουρλέτης: «Στόχος μας να διευρύνουμε τα στενά όρια της συμφωνίας»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015, 18:02
Σκουρλέτης: «Στόχος μας να διευρύνουμε τα στενά όρια της συμφωνίας»
«Στόχος είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους» ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, καθώς και με στελέχη του υπουργείου, στην οποία ήταν παρών.

«Η ανάγκη για μια σε βάθος παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να είναι απλά ένα σύνθημα, πρέπει να είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα, μετά τη συμφωνία, αλλά που θα διευρύνει καθημερινά τα όριά της και που θα ανοίγει νέους δρόμους» τόνισε.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, όπως ίσως να έγινε σε προηγούμενες εποχές, πολύ πρόσφατες, να αποδεχθούμε τα όρια της συμφωνίας που πάμε να υπογράψουμε. Το αντίθετο. Θέλουμε να τα διευρύνουμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην έννοια της παραγωγικής ανασυγκρότησης συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογίας, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι, με βάση την πραγματικότητα του ελληνικού αγροτικού κόσμου, δεν χωρούν ισοπεδωτικές προσεγγίσεις. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνδεθεί η αγροτική παραγωγή με την αγροτική βιομηχανία.

Όπως δήλωσε, «υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Η συμμετοχή του αγροτικού προϊόντος στην οικονομία είναι πολύ μικρή. Δεν μπορεί παρά να πάει μόνο προς τα πάνω».

Το «όχημα», όπως σημείωσε, αυτών των πολιτικών δεν μπορεί παρά να είναι οι ίδιοι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους. «Με μια εντελώς νέα προσέγγιση, σε μια βασανισμένη και πονεμένη ιστορία των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να θέσουμε σε μια νέα βάση το συνεταιριστικό κίνημα, για να μπορέσουμε πράγματι να πετύχουμε και αυτό που λέγαμε πολλές φορές, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να μπορούμε να πούμε ότι η παρουσία αυτής εδώ της κυβέρνησης σηματοδότησε, ταυτίστηκε με μια τομή για τον αγροτικό κόσμο» επεσήμανε ο υπουργός.

Από τη μεριά του, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε ότι «χωρίς παραγωγή δεν ξεπληρώνονται δανεικά. Τα δανεικά ξεπληρώνονται μόνο με παραγωγή» και χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, γεγονός που, όπως είπε, εκφράστηκε απολύτως στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

«Εγώ και ο κ. Αποστόλου δουλέψαμε σκληρά στον λίγο καιρό που είχαμε, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να δώσουμε διεξόδους στον αγροδιατροφικό τομέα. Να δώσουμε άλλο νόημα στις ομάδες παραγωγών. Να συνεργαστούμε με τους Οργανισμούς τους εποπτευόμενους, για να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο, ο αγροτοδιατροφικός τομέας που πάσχει και, κατά δεύτερο λόγο, να ενισχύσουμε αυτούς που παράγουν, που είναι οι αγρότες» πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015, 18:12