Οι χθεσινές συνομιλίες στο Brussels Group, που έληξαν τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως οι δανειστές δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τους σχεδιασμούς του Μαξίμου που έχουν να κάνουν με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι θεσμοί αδιαφορούν για τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα και απορρίπτουν το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η ελληνική κυβέρνησηΜε λίγα λόγια, οι θεσμοί αδιαφορούν για τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα και, άρα, απορρίπτουν το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, οι δανειστές με κύριο μοχλό το ΔΝΤ επιμένουν πως η περικοπή των συντάξεων πρέπει να πραγματοποιηθεί εφάπαξ, από 1/1/2019 και σε ένα εύρος που θα αγγίζει το 30%.

Αυτό σημαίνει πως εξαλείφεται πλήρως η λεγόμενη προσωπική διαφορά. Με αυτά τα δεδομένα, το Μαξίμου βρίσκεται εγκλωβισμένο, διότι ακυρώνει τον σχεδιασμό του για προσφυγή στις κάλπες εντός του 2019. Οι επιτελάρχες του Αλέξη Τσίπρα έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όπως:

1) η περικοπή των συντάξεων να γίνει σε δύο δόσεις
2) η περικοπή των συντάξεων να γίνει εφάπαξ, αλλά το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι δύο αυτές εναλλακτικές φαίνεται πως έχουν απορριφθεί ανεπιστρεπτί από τους θεσμούς.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα αφορά στο χρονοδιάγραμμα πώλησης του 40% της ΔΕΗ. Οι θεσμοί απαιτούν η ιδιωτικοποίηση αυτή να γίνει εντός του 2017 και πάντως έως τις αρχές του 2018, χρονοδιάγραμμα που προσκρούει στις σθεναρές αντιρρήσεις του σκληρού πυρήνα της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο πρόβλημα αφορά στην ημερομηνία εφαρμογής του αφορολογήτου. Αν και έχει επέλθει συμφωνία ως προς το πλαφόν του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ως προς τους προεκλογικούς της σχεδιασμούς, δεδομένου ότι η επιβάρυνση ανά νοικοκυριό αναμένεται να αγγίξει τα 600-650 ευρώ, που σημαίνει απώλεια ενός μισθού ή μιας σύνταξης τον χρόνο.

Το τέταρτο πρόβλημα αφορά στο τσουνάμι αλλαγών στα εργασιακά με κυρίαρχα ζητήματα τις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ, που και αυτά προσκρούουν όχι πλέον στον πυρήνα της Κουμουνδούρου αλλά στον ισχυρότατο πυρήνα των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου και των θεσμών.

Με βάση τα χθεσινοβραδινά αποτελέσματα θεωρείται πλέον δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής (SLA) έως το Eurogroup της Παρασκευής που θα διεξαχθεί στη Μάλτα.

Οι δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είναι χαρακτηριστικές για το τι συμβαίνει εντός των κεκλεισμένων θυρών όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Ο Μοσκοβισί είπε μεταξύ άλλων πως το εργασιακό αποτελεί κορυφαίο θέμα, καθιστώντας όμως σαφές ότι αναζητείται (από την Επιτροπή) λύση με βάση το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά είπε πως ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του συνταξιοδοτικού και του αφορολόγητου. Το ΔΝΤ ζητεί μέτρα αξίας 2% του ΑΕΠ (3,6-3,8 δις ευρώ) για το 2019. Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν σταδιακά το 2019-2020, ειδικά στο ασφαλιστικό πεδίο (κατάργηση προσωπικής διαφοράς), παράλληλα με τα ανάλογα αντίμετρα.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν και σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης