Βόμβα Σόιμπλε για τις τραπεζικές αναλήψεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 12:43


Ανοικτό είναι το σενάριο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας-μέλους» ανέφερε ο ΣόιμπλεΑυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια συζήτησής του με τον Αμερικανό καθηγητή Οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Πέμπτη, στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit». Έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων σημαίνει πρακτικά ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στο ανώτατο όριο άντλησης χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται πως το 2013 πλαφόν αναλήψεων είχε τεθεί σε ισχύ στην Κύπρο. Τότε, είχε εκδοθεί διάταγμα με το οποίο επιβαλλόταν περιορισμός στην εκροή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Απόφαση της Ελλάδας

Η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας - μέλους, απάντησε ο Γερμανός υπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά με το εάν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.

Η επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές αναλήψεις θα μπορούσε να έχει διάρκεια ακόμα και 10 έτη, σύμφωνα με Αμερικανό οικονομολόγο​
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών, ο Ρόγκοφ πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για πέντε ή δέκα χρόνια, ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της. Με αυτόν τον τρόπο, εκ των πραγμάτων ένα ευρώ στην Ελλάδα θα έχει μικρότερη αξία από ένα ευρώ στη Γερμανία ή τη Γαλλία, για αυτόν τον λόγο τέτοιου είδους μέτρα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα. 

Ανεξάρτητα από το ζήτημα του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Σόιμπλε ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της χώρας στη νομισματική ένωση.

«Έχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση (της Ελλάδας) λέει: “Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα”. Αυτά τα δύο δεν γίνονται» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 13:19