Κάτω από το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα της τρόικας, το κυβερνητικό επιτελείο επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να καταρτίσει το σχέδιο περικοπών, ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο στόχαστρο μπαίνουν τα προνοιακά επιδόματα, η φαρμακευτική δαπάνη, οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, το εφάπαξ, οι μισθοί στις ΔΕΚΟ και άλλες λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Η κυβέρνηση μελετά τα ισοδύναμα μέτρα, έτσι ώστε να μην περικοπούν οι μισθοί στα ειδικά μισθολόγια και να αποτραπεί το ενδεχόμενο των απολύσεων, κάτι για το οποίο πιέζουν οι δανειστές.

Όπως τόνισαν κυβερνητικοί παράγοντες μετά τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη, για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την αυστηρή αίρεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως π.χ. το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα.

Για να διευκολυνθεί το Υπουργείο Οικονομικών στην επιλογή των κονδυλίων που θα «ψαλιδιστούν», ανέθεσε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) τη σύνταξη μελέτης, η οποία παραδόθηκε και θα είναι ο οδηγός για τις περικοπές. Το ΚΕΠΕ προτείνει και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι οριζόντιες, αλλά μόνο στα υψηλά κλιμάκια, άνω των 3.000 ευρώ, όπως επίσης και αναδιάρθρωση των κοινωνικών δαπανών, των κάθε μορφής επιδομάτων, αλλά και των λειτουργικών δαπανών του κράτους. Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ δεν είναι δεσμευτικές για το Yπουργείο Οικονομικών, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τριετία… εφιάλτης

Το νέο τριετές Μεσοπρόθεσμο αφορά την περίοδο 2013-2016 και εξετάζονται μέτρα όπως η περικοπή κρατικών δαπανών από αντιπαραγωγικούς τομείς, επανεξέταση των κοινωνικών προγραμμάτων, κατάργηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και στη θέση τους να καθιερωθεί ένα και μοναδικό, που θα το λαμβάνουν όμως μόνον οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Σήμερα θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων, τη Δευτέρα νέα διυπουργική υπό τον κ. Στουρνάρα και την Τετάρτη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σε αυτήν θα οριστικοποιηθούν τα 11,6 δισ. ευρώ των περικοπών για μετά το 2013.

Από την Κυριακή οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, βρίσκονται στα χέρια της τρόικας, η οποία αναμένεται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστούν κωδικό-κωδικό και δαπάνη προς δαπάνη οι πιστώσεις του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012.

Ως αντίβαρο, για να μη μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει πρόταση στην τρόικα για πρόσθετη μείωση 10% – 20% στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων. Ειδικά για τους στρατιωτικούς, η πρόταση προς την τρόικα θα είναι να βρεθούν τα 40 εκατ. που απαιτούνται για φέτος και τα 120 εκατ. για του χρόνου από μεταθέσεις πληρωμών και επανεξέταση εξοπλιστικών συμβάσεων.

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες, ώστε να περιορισθούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων ζητούν αύξηση της θητείας.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης