Σουλτς-Τσίπρας: Mία «αναλυτική» ανταλλαγή απόψεων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016, 20:20
Σουλτς-Τσίπρας: Mία «αναλυτική» ανταλλαγή απόψεων
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η αξιολόγηση ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης. Σε σύντομη γραπτή δήλωση μετά τη σημερινή συνάντηση και το γεύμα εργασίας στο Στρασβούργο, ο Μάρτιν Σουλτς επισημαίνει ότι είχε μία «αναλυτική» ανταλλαγή απόψεων και ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε σχετικά με «τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς οι δύο άνδρες συμφώνησαν «ότι οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνουν πιστοί στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου», ενώ παράλληλα «η Ελλάδα και οι θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου υπάρχει κοινός τόπος τόσο επί της διαδικασίας, δηλαδή στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης με επακόλουθη συζήτηση για το χρέος, όσο και επί της ουσίας, δηλαδή στη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθούν νέα μέτρα.

Προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά των δανειστών η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτιμά ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σχολιάζοντας την αξιολόγηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Παπαδημούλης δηλώνει στην DeutscheWelle ότι η άμεση ολοκλήρωσή της «ανταποκρίνεται στο κοινό συμφέρον τόσο της Ελλάδας, όσο και των δανειστών, καθώς κάθε πλευρά έχει λόγους να μην επιθυμεί την επανάληψη της έντασης του προηγούμενου καλοκαιριού».

Σύμφωνα με τον έλληνα αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου «οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές δεν είναι μεγάλες» σε σχέση με τη δουλειά και την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί. «Αν υπάρχει μία σοβαρή εκκρεμότητα, είναι να βγει καπνός από τις εν εξελίξει έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου» εκτιμά ο Δ.Παπαδημούλης.

Συνάντηση με Γκουαλτιέρι

Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη Ρ. Γκουαλτιέρι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιους τρόπους θα επιτύχει τους στόχους»

Μετά το γεύμα εργασίας με τον Μάρτιν Σουλτς, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την επικεφαλής της ευρωοομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, αλλά και με τον επικεφαλής της επιτροπής Oικονομικών Υποθέσεων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τον οποίο ενημέρωσε για τα επίμαχα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή χωρίς τη συγκατάθεση των δανειστών. Ο σοσιαλδημοκράτης Γκουαλτιέρι, ο οποίος είναι και επικεφαλής της νεοσυσταθείσας ομάδας εργασίας οικονομικής βοήθειας (FAWG) που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιους τρόπους θα επιτύχει τους στόχους».

Τη Δευτέρα η ομάδα FAWG είχε συνεδριάσει στο Στρασβούργο για πρώτη φορά μετά από πρόσφατη διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα. Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό ζήτημα, αλλά και ειδικότερα η ελάφρυνση του χρέους, θα συζητηθεί κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Η ομάδα FAWG αναμένεται να συντάξει το συντομότερο δυνατό και να υποβάλει στην Ολομέλεια πριν από τις θερινές διακοπές του Αυγούστου την πρώτη έκθεσή της για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης απορρίπτει τα «σενάρια» περί περαιτέρω προσέγγισης του Αλέξη Τσίπρα με την πολιτική ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει μέλος της πολιτικής οικογένειας της Αριστεράς.

Ο έλληνας πρωθυπουργός μετέχει, και νομίζω πολύ καλά κάνει, ως παρατηρητής στις συνόδους κορυφής των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών, όπου καλείται. Δεν πρόκειται για πρωτοτυπία, ουσιαστικά επαναμβάνεται το μοντέλο Χριστόφια. Οι φήμες ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται ή ετοιμάζεται να αλλάξει πολιτική οικογένεια δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Είναι όνειρα εαρινής νυκτός»

Deutsche Welle

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016, 20:20