«Είναι αρκούντως υποκριτικό Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά λεηλάτησαν άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, εντάσσοντας βουλευτές τους στις δικές τους ΚΟ, να ασκούν κριτική και να μιλούν σήμερα με τον τρόπο που αναφέρονται σε εμάς», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο «105,5 Στο Κόκκινο», ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Δανέλλης.

«Δεν έφυγα εγώ από το κόμμα μου, εκείνο με διέγραψε. Και το έκανε γιατί του έδωσα την ευκαιρία να κάνει το πατριωτικό του καθήκον, να υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι κάτι που θεωρούσε, και σήμερα σωστά επαίρεται ότι ήταν η εθνικά επωφελής, εθνικά ορθή, πράξη. Εάν δεν έδινα την ψήφο εμπιστοσύνης, οι Πρέσπες δεν θα έρχονταν στην Βουλή, γιατί δεν θα υπήρχε κυβέρνηση να της φέρει. Αυτός ήταν ο λόγος της διαγραφής μου», υπογράμμισε ο κ. Δανέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η περίεργη, ανορθόδοξη διαδικασία» που, όπως λέει η αντιπολίτευηση, ακολούθησε ο ίδιος και συνολικά οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές με την πρόθεση καταμέτρησης της δικής τους θετικής ψήφου μαζί με αυτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ώστε να διασφαλίζεται η “δεδηλωμένη” της κυβέρνησης, κατά τον κ. Δανέλλη «ακολουθεί μία σειρά τακτικισμών, ανορθόδοξων πράξεων της αντιπολίτευσης». Όπως εξήγησε, «πριν από 10 ημέρες δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση […] και συνέχισε η κοινοβουλευτική περίοδος ομαλά. Αυτό σταματάει όταν ήρθε το πρώτο νομοσχέδιο, για το ΑΣΕΠ, με την αντιπολίτευση να εγείρει ενστάσεις για το αν η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία, να αμφισβητεί τη “δεδηλωμένη” που είχε διαπιστωθεί ότι έχει λίγες ημέρες πριν».

«Το κυρίως θέμα, το γενικότερο, είναι ότι ένας βουλευτής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, έχει το απεριόριστο δικαίωμα και υποχρέωση να δρα σύμφωνα με την συνείδησή του», τόνισε ο κ. Δανέλλης, επαναλαμβάνοντας τη θέση αυτή που είχε πάρει και «σε ανύποπτο χρόνο, όταν βουλευτές μας έφευγαν από το Ποτάμι και εντάσσονταν σε κοινοβουλευτικές ομάδες άλλων κομμάτων». Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο βουλευτής «δεν έχει το δικαίωμα να πάρει την έδρα από ένα κόμμα και να την μεταφέρει σε ένα άλλο, γιατί αυτό διαφοροποιεί τη λαϊκή βούληση όπως εκφράζεται με την ψήφιση των κομμάτων».

«Γίνεται εκεί ένα σόου απίστευτο, με τρομερή ένταση, μία κλιμάκωση που δεν περίμενε κανείς για ένα νομοσχέδιο όπου δεν υπήρχαν διαφοροποιήσεις ισχυρές, για τα μάτια του κόσμου και τη δημιουργία εντυπώσεων. Στη συνέχεια, η αντιπολίτευση υιοθετεί τις πρακτικές του Καμμένου, τις πρακτικές της “γκαζόζας” και τις αναδεικνύει. Και έρχεται το κλείσιμο αυτής της απίστευτης εικόνας και πρακτικής, με αυτό που προβλέπει η Δημοκρατία: την ψήφιση του νομοσχεδίου και επί της αρχής και όλων των άρθρων με ονομαστική ψήφο, τελευταίο σκαλοπάτι για να αποδειχθεί ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία», συνέχισε ο ίδιος, «και παίρνει από 155 μέχρι 220 ψήφους» επί της αρχή και στα άρθρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ήταν τελικά ένα “τερτίπι”, ένας τακτικισμός της αντιπολίτευσης για να προκαλέσει δυσλειτουργία του κοινοβουλίου. Και επειδή αυτό θα το είχαμε μπροστά μας συνεχώς, θα αμφισβητούσε η αντιπολίτευση συνεχώς όχι μόνο την ψήφιση κάθε νομοσχεδίου στην Ολομέλεια αλλά και την υπερψήφιση στις Επιτροπές που θα το προετοίμαζαν, για να αποφύγουμε αυτή την απόλυτη δυσλειτουργία, το κοινοβουλευτικό βραχυκύκλωμα, είπαμε ότι μέσα στο πλαίσιο αυτής της ανορθόδοξης πραγματικότητας, εμείς μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλίου, θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν το μείζον. Έτσι, αποφασίσαμε να δώσουμε στην κυβερνώσα πλειοψηφία τη δυνατότητα να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις κοινοβουλευτικές ανάγκες», τόνισε ο κ. Δανέλλης.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «στα μείζονα θέματα, όπου υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία και κάθε βουλευτής παίρνει την ευθύνη του τι ψηφίζει, είπαμε ότι ο καθένας θα εκφράζει τον εαυτό του».

«Είναι λοιπόν υπερβολή και υποκριτικό να κατηγορούμαστε ότι εκποιούμε ή αφήνουμε εν λευκώ τη συνείδησή μας στην κυβερνητική πλειοψηφία», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην αποχώρηση του Δ. Τσιόδρα από την θέση του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού, ο κ. Δανέλλης σημείωσε ότι «ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της στρατηγικής σύμπλευσης με τη ΝΔ και της ένταξης σε αυτήν προεκλογικά, ήταν γνωστό από την τοποθέτησή του στο συνέδριο και εκτίμησε ότι ο λόγος που παραιτήθηκε είναι ότι το Ποτάμι μιλάει για αυτόνομη κάθοδο».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης