Ρίχνει τους τόνους στη νέα αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με τους δικαστές, με αφορμή το προωθούμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στον θεσμό της διαμεσολάβησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υπεραμύνθηκε αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Χαρακτήρισε μεν λανθασμένη την αντίληψη που εκφράστηκε από τον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης, ωστόσο δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο υπουργός χαρακτήρισε ως «εμβληματικό» το νομοθέτημα, τονίζοντας μάλιστα πως πρόκειται για πρωτοποριακό θεσμό ακόμη και σε σχέση με όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού αποτελεί, όπως είπε, «ένα άλμα προς τα εμπρός, βελτιώνοντας θεαματικά αστοχίες και δυσλειτουργίες που δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική λειτουργία του, παρότι εφαρμόζεται από το 2010».

«Ένας λαϊκός θεσμός που λειτουργούσε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα γίνεται νόμος του κράτους, θωρακίζεται θεσμικά και εξοπλίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα» επεσήμανε ο κ. Κοντονής, ο οποίος υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου τονίζοντας ότι δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα του πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Όπως είπε ο υπουργός: «Ο στόχος είναι διπλός. Η αποφόρτιση των δικαστηρίων από τη δικαστηριακή ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός δικαστηρίων, σε ιδιωτικές διαφορές. Ο δεύτερος στόχος είναι εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ πολιτών που έχουν διαφορά, της κοινωνικής ειρήνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό, με τον νέο νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στις 12 Ιανουαρίου 2018, ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης και αναβαθμίζεται ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου. «Το κόστος θα είναι ελάχιστο μπροστά στο όφελος που έχουν οι διάδικοι (πολίτες και επιχειρηματίες), το κράτος και η ίδια η Δικαιοσύνη» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου και του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής είπε πως πρόκειται για δομικά λανθασμένες αντιλήψεις που στηρίζονται στην άποψη ότι όλες οι διαφορές πρέπει να οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες. «Νομικά θέλω να αφήσω ασχολίαστη αυτήν την άποψη. Από κανέναν πολίτη δεν στερείται η δυνατότητα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη ούτε υπάρχει κάτι βάσει του οποίου μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιωτικοποίηση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Λυπάμαι που αυτή η αντίληψη εκφράζεται από δικαστές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συστήσει Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της δικαστικής διαμεσολάβησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης