Στα άκρα η κόντρα Βενιζέλου-Παπανδρέου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014, 14:48
Στα άκρα η κόντρα Βενιζέλου-Παπανδρέου
«Είναι αδιανόητο να υπονομευθεί η ενότητα του κόμματος από ένα πρόσωπο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου» τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την πιθανότητα να συστήσει ο κ. Παπανδρέου δικό του κόμμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κάτι τέτοιο «θα συνιστούσε προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης».

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε στον πρώην πρωθυπουργό να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ή όποιας εκλογικής περιφέρειας επιθυμεί.

«Είναι άλλωστε αδιανόητο να υπονομευθεί η ενότητα από ένα πρόσωπο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, που τιμήθηκε από το ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος Πρόεδρός του και αναδεικνυόμενος σε Πρωθυπουργό. Και μάλιστα σε Πρωθυπουργό της περιόδου των καταλυτικών επιλογών τόσο για την ένταξη στο μνημόνιο (2010), όσο και για το σχηματισμό κυβερνητικών συνεργασιών (2011). Μια τέτοια ενέργεια θα γινόταν χωρίς εμφανή πολιτικό λόγο, χωρίς ιστορική λογική, χωρίς συλλογικό πολιτικό στόχο. Αντιθέτως θα συνιστούσε προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να μη διασπάσει την παράταξη, «καθώς η ενότητα είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική του υποχρέωση», και να μην κάνει νέο κόμμα. «Η θέση [του] είναι στη παράταξη και τα ψηφοδέλτιά της, για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών όποτε και αν γίνουν» φέρεται να του είπε στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορεί επίσης τον Γιώργο Παπανδρέου πως αυτό που έχει προτείνει δεν είναι Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό. «Είναι ένα ασαφές συνέδριο του "χώρου", χωρίς μητρώο μελών, χωρίς καταστατικές προβλέψεις, χωρίς φραγμό ως προς το όνομα και τα σύμβολα, όπως έγραψε στο σχετικό κείμενό του ο κ. Παπανδρέου. Άλλωστε από το Μάρτιο του 2012, όταν και ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος υπό συνθήκες κρίσης και έκτακτης ανάγκης, όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά από το επίπεδο του συνεδρίου που συνήλθε το Μάρτιο του 2013, την ΚΠΕ, το Πολιτικό Συμβούλιο έως το επίπεδο της ΚΟ.

»Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι όλα τα στελέχη -και κυρίως όσοι είχαν προσωπική συμμετοχή στις κρίσιμες για τον τόπο και την παράταξη επιλογές- πρέπει να ανταποκριθούν στο χρέος τους για ενότητα στο ΠΑΣΟΚ γιατί το οφείλουν στο κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά πάνω απ' όλα στο μέλλον και στην προοπτική της χώρας. Όλοι και όλα κρίνονται ιστορικά.

»Το μεγάλο άλλωστε θέμα για τη χώρα και τους πολίτες δεν είναι οι προσωπικοί σχεδιασμοί οποιουδήποτε, αλλά η διαφύλαξη της πολιτικής και εθνικής σταθερότητας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που βγάζει την Ελλάδα από το μνημόνιο και την οδηγεί σε αλλαγή σελίδας. Εάν η χώρα οδηγηθεί εκβιαστικά σε εκλογές, τότε η μάχη των εκλογών θα είναι μάχη για την μετεκλογική επιβίωση της χώρας και υπό τις περιστάσεις αυτές ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμος.

»Υποχρέωση συνεπώς του ΠΑΣΟΚ είναι να λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και όχι ως πεδίο ανιστόρητων εσωστρεφών συζητήσεων».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014, 14:53