Ασυγκράτητη είναι πλέον η επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κλιμάκωσε την Τετάρτη, λίγο πριν το μεσημέρι, την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα. «Να μη χορεύει η Ελλάδα μαζί μας. Θα κουραστεί και θα μείνει στη μέση» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, συμπληρώνοντας: «Μα από την Ιστορία δεν πήραν κανένα μάθημα;».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζοντας τους τόνους, δήλωσε στους βουλευτές του πως την Τρίτη 31 Μαΐου ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να ακυρώσει την προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας το οποίο ήταν να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε: «Οι τότε κυβερνήσεις έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Και τι έγινε τώρα. Έχουν δώσει 5+4 βάσεις στους Αμερικανούς και τις έχουν στήσει στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Δηλώσαμε και διά στόματος του ΥΠΕΞ, στον οποίο έδωσα εντολή, να διαλυθεί αυτός ο μηχανισμός του Συμβουλίου Συνεργασίας Ανωτάτου Επιπέδου. Εμείς κάνουμε εξωτερική πολιτική μόνο με αξιοπρεπείς συνομιλητές. Μας κάνουν επίδειξη δύναμης με τα πολεμικά τους αεροπλάνα. Εσείς δεν πήρατε κανένα μάθημα από την Ιστορία σας; Και μετά κάθεστε και κλαίγεστε. Θα μείνετε στον δρόμο. Θα κουραστείτε. Από εδώ και πέρα δεν κάνουμε ούτε διμερείς συνομιλίες (διερευνητικές) εκτός αν η Ελλάδα παραδεχθεί τα λάθη της. 

»Όμως, η Ελλάδα δεν θα έρθει στον σωστό δρόμο. Πάνε, μιλάνε στο Κογκρέσο, μετά στο Νταβός. Βαρεθήκαμε να τα ακούμε αυτά. Αν είσαι έντιμος και ειλικρινής, η καρέκλα σου είναι έτοιμη απέναντί μου για να έρθεις, αλλιώς, συγγνώμη, δεν θα πάρουμε».

Συνεχίζοντας να εκτοξεύει απειλές προς την Ελλάδα, ξαναμίλησε για την ανοιχτή πληγή της Αγίας Σοφίας, επαναφέροντάς την στο επίκεντρο των προκλήσεων. «Η Ιστορία μαρτυρά τον αγώνα μας για την εδραίωση εμπιστοσύνης και ειρήνης όπου και αν κατακτήσαμε. Σήμερα αγωνιζόμαστε να κάνουμε κάθε μέρος όπου φέρουμε τη σημαία μας εστία ευημερίας. Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα μετά από 84 χρόνια και κλείσαμε την πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης. Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στον πολιτισμό μας ως η ανυψωμένη σημαία στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), το CNN Turk, σε έκτακτη ενημέρωση των τηλεθεατών του, ανέφερε πως η Τουρκία διακόπτει τις συνομιλίες με την Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης