Το άνοιγμα της ψαλίδας όπως αποκρυπτογραφήθηκε στις δημοσκοπήσεις προκαλεί νέες εκρήξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία, μετά την μεγάλη υποχώρησή της στις δημοσκοπήσεις, που τη φέρνουν κάπου 6 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ στην κούρσα της εξουσίας, εμφανίζεται διχασμένη σε δύο στρατόπεδα: Το κομμάτι που επιθυμεί εκλογές εδώ και τώρα, υποστηρίζοντας ότι «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», και αυτό που θεωρεί ότι υπό το διαμορφωμένο πολιτικό κλίμα δεν είναι σκόπιμη η προσφυγή στις κάλπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται να είναι σε πλήρη σύγχυση, καθώς εντός της εβδομάδας και (κατά πάσα πιθανότητα) πριν από την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναμένονται οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για το τι πρόκειται να πράξει.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν αδιανόητο ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει κάνει μια σοβαρή πολιτική κίνηση που να δείχνει ότι ελέγχει τις εξελίξεις.

Και αυτό, προφανώς, δεν αφορά οικονομικές εξαγγελίες ενίσχυσης του πρωθυπουργικού προφίλ, αλλά κομβικές πολιτικές αποφάσεις.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού –εκλογές ή ανασχηματισμός- ενδεχομένως να εκφραστούν επισήμως στα μέσα της εβδομάδας, όταν και θα συγκληθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ως πιο πιθανό το σενάριο των εκλογών παρά του ανασχηματισμού.

Και αυτό διότι η κίνηση ενός «δομικού» ανασχηματισμού, που εισηγούνται πολλοί, παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα.

Η «κοινοβουλευτική δεξαμενή» της ΝΔ δεν διαθέτει σωρεία λύσεων -μάλλον λίγα είναι τα καλά χαρτιά- και εκτός αυτού ο Καραμανλής δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από κορυφαίους υπουργούς που δεν επιθυμούν να μετακινηθούν.

Τώρα, όσον αφορά τις πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι περισσότεροι θέλουν αλλαγή στους τομείς της επικοινωνίας (Αντώναρος) και των Εσωτερικών (Παυλόπουλος), κυρίως λόγω του τρόπου αντιμετώπισης του καυτού θέματος των πυρκαγιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης