Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για το χαράτσι

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, 17:59
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για το χαράτσι
Οι αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών για αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, πάλι μέσω ΔΕΗ, ανέβασαν στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση και στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού και επενδυτικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «κυβερνητική φαρσοκωμωδία» τις ανακοινώσεις για συνέχιση του φόρου μέσω της ΔΕΗ, προκαλώντας τις αντιδράσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Οι τρεις αρχηγοί, βάφτισαν το κρέας ψάρι, κουρέλιασαν τον νόμο που είχαν ψηφίσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που λέει ότι είναι προσωρινό αυτό το μέτρο και οφείλει να λήξει στις 31/12/2012- και η λεζάντα σε αυτή την κυβερνητική φαρσοκωμωδία είναι "το ειδικό τέλος πέθανε, ζήτω ο ενιαίος φόρος"», δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης.

«Μην λέτε στον κόσμο ότι θα πληρώσει λιγότερα, γιατί δεν σας πιστεύει. Έχετε ψηφίσει, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Νέα Δημοκρατία χέρι-χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, ότι θα μαζέψετε από την φορολογία των ακινήτων 3,2 δισεκατομμύρια. Πέστε μας πώς θα τα μαζέψετε», συνέχισε.

«Η είσπραξη του τέλους θα είχε αναχθεί δικαίως σε μείζον ζήτημα, αν συνδεόταν με τη διακοπή του ρεύματος. Αυτό όμως, δεν συμβαίνει», απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. «Μένει ένας ικανός μηχανισμός εισπράξεως, χωρίς διακοπή ηλεκτροδότησης. Γιατί αυτό είναι κακό;».

«Μείωση εσόδων και αύξηση των ελλειμμάτων, κανένας από μας δεν θέλει. Το τέλος έχει προσδιοριστεί πως θα είναι μειωμένο σε σχέση με εκείνο που ήταν. Θέλετε να είναι ακόμα πιο μειωμένο; Δεν ξέρουμε πόσο θα είναι. Υπάρχει μείωση των τελών της ΕΥΔΑΠ - και σας ενοχλεί. Υπάρχει μείωση του τέλους, άμεση συνταξιοδότηση των συνταξιούχων, υπάρχουν ρυθμίσεις ανακουφιστικές που σας φέρνουν σε δύσκολη θέση, γιατί καταρρέει η ρητορεία σας», πρόσθεσε ο Μ. Βορίδης.

«Πού είναι το πρόβλημα με την είσπραξη του τέλους, αφού δεν κόβεται το ρεύμα;», ρώτησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Δυστυχώς ακόμα και η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να γίνει κυβέρνηση, εκφράζει την αντίδραση εδώ μέσα, με απαισιοδοξία και κινδυνολογία. Απορώ τι είδους πολιτική προσέγγιση είναι αυτή, όταν διαψεύδονται συνεχώς, όταν η Ελλάδα λαμβάνει επαίνους απ' τις κυβερνήσεις και τις αγορές και εδώ ακούμε μόνον την αντίδραση».

«Η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ειδικό τέλος, είναι εικονική. Δικά τους στελέχη έλεγαν πως θα το καταργήσουν μονάχα για ορισμένες κατηγορίες αδύναμων συμπολιτών μας. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν σε τι συνίσταται αυτή η κριτική», πρόσθεσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

«Ο λαός πρέπει να είναι ευχαριστημένος, διότι πλέον έχει βρεθεί ένας τρόπος να μην ταλαιπωρείται για να πληρώνει τους φόρους του. Ευεργετική λοιπόν η πολιτική», τόνισε ο Νότης Μαριάς, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Το χαράτσι μειώνεται κατά 15%, αλλά μονιμοποιείται- και όλο το πακέτο πληρωμής των φόρων ακίνητης περιουσίας είναι αυξημένο. Δεν χρειάζονται όλα αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια», σχολίασε.

«Το ερώτημα που βάζετε στο λαό -το πώς θα πληρώσει τα μέτρα- είναι ψεύτικο: Για μας, το ερώτημα είναι πώς θα απαλλαγεί από τα μέτρα αυτά», παρατήρησε ο Θ. Παφίλης. «Κάθε φορά που έρχεται η τρόικα ή πρόκειται να εκταμιευθεί μια δόση, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί παίζουν το θέατρο της διαπραγμάτευσης. Η πραγματικότητα είναι, όμως, πως έχουν δεσμευθεί για συνεχή αντιλαϊκά μέτρα», τόνισε.

«Αφού αναφερθήκατε στο χαράτσι και τον λογαριασμό της ΔΕΗ, δεν μας εξηγείτε καλύτερα ποιον στόχο φορολόγησης και ποιο όριο έχει το περιουσιολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ;», πρόσθεσε αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Γιατί άλλος λέει 300.000 ευρώ, άλλος 500.000 ευρώ. Να μας πείτε τι φόρο θα βάλετε- και όχι να αφήνετε να εννοηθεί πως θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταργήσει το χαράτσι», συμπλήρωσε.

«Εξαγγελία για ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, έχει κάνει προεκλογικά ο κ. Σαμαράς. Περιμένουμε την υλοποίηση και τις προτάσεις σας», απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, 18:10