Στα σκαριά νόμος για την αξιοποίηση δεσμευμένων καταθέσεων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014, 13:09
Στα σκαριά νόμος για την αξιοποίηση δεσμευμένων καταθέσεων
Δύο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες αναμένεται να επωφεληθεί άμεσα το δημόσιο ταμείο, προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ.

Πρόκειται για διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων που έχουν προέλθει από εγκληματικές ενέργειες, αλλά και για διάταξη με την οποία θα προβλέπεται επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν μεν καταχραστεί δημόσιο χρήμα αλλά το επιστρέφουν πριν από την άσκηση δίωξης ή μετά την άσκηση της δίωξης και πάντως πριν από την καταδίκη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι η κατάθεση των διατάξεων αυτών στη Βουλή είναι θέμα χρόνου, προσθέτοντας ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι αυτές να έχουν κατατεθεί για επεξεργασία και συζήτηση στο Kοινοβούλιο εντός του Ιουνίου.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, με την οποία υπενθύμισε ότι η αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων αποτελεί πρόταση του κόμματός του από τον Οκτώβριο 2012, μια «πρόταση ανακούφισης των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων».

«Απαντώ ξεκάθαρα ότι η πρόβλεψη για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων θα γίνει νόμος του κράτους. Πρόκειται για μια δίκαιη ρύθμιση, από την οποία θα επωφεληθεί άμεσα το δημόσιο ταμείο και κατ' επέκταση οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες, από ένα σημαντικό ποσό που -δυστυχώς- δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς αυτήν τη στιγμή από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και εξήγησε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεσμεύουν μεν τους λογαριασμούς, αλλά δεν γνωστοποιούν τα ποσά.

Πόσα είναι τα χρήματα αυτά;


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που περιήλθαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μόνο το ΣΔΟΕ έχει προβεί μέχρι στιγμής στη δέσμευση καταθέσεων ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, 770.000 δολαρίων και 30.000 τουρκικών λιρών, ενώ έχουν γίνει και δεσμεύσεις σε χρυσό, ακίνητα, μετοχές, κοσμήματα κ.λπ.

«Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, διότι στα παραπάνω ποσά δεν υπολογίζονται καταθέσεις που βρίσκουν έρεισμα στη φορολογική νομοθεσία, καθώς και στη νομοθεσία για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές υπό δέσμευση καταθέσεις» ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι ενδεχομένως είναι χρήσιμο να συνδυαστεί η διάταξη αυτή και με ακόμη μία ρύθμιση, εκείνη για την επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν καταχραστεί χρήματα του Δημοσίου και αυτοβούλως τα επιστρέφουν πριν ασκηθεί η δίωξη τους ή μετά τη δίωξή τους και πάντως πριν από την καταδίκη.

«Η ουσία της διατάξεως είναι έτοιμη και θα κατατεθεί τον Ιούνιο» τόνισε ο υπουργός.

Πάντως, ο κ. Αθανασίου είπε ότι οι νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες θα τύχουν λεπτομερούς επεξεργασίας, «διότι τα τεχνικά ζητήματα δεν είναι λίγα, ενώ εύκολα το ζήτημα μπορεί να γίνει αιτία μικροκομματικής εκμετάλλευσης, εάν συνδυαστεί και με την επιεικέστερη αντιμετώπιση των καταχραστών που θα επιστρέφουν οικειοθελώς τα χρήματα».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014, 13:16