Την επόμενη Τετάρτη στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ αρχίζει η διαδικασία εξειδίκευσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ αμφότεροι τετράστεροι στρατηγοί με ευρεία γνώση και μεγάλη πείρα στη διαχείριση κρίσεων καλούνται να διαμορφώσουν τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να επανέλθουν οι δύο χώρες σε ένα καθεστώς «MORATORIUM» όπως το 1988 και το 1998. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που είχαν υιοθετηθεί στο παρελθόν ατόνησαν σταδιακά για να ακυρωθούν στη πράξη στη συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει επί μακρόν και δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές επί στρατιωτικών θεμάτων και από τις δύο όχθες του Αιγαίου. Ωστόσο για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό διαφαίνεται, αμυδρά έστω, η βούληση της Άγκυρας να μην επιμείνει σε μία άλλωστε αδιέξοδη και αναποτελεσματική επιθετική ρητορική και συνεχή επίδειξη ισχύος.​Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει επί μακρόν και δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές επί στρατιωτικών θεμάτων και από τις δύο όχθες του Αιγαίου. 

Βεβαίως μία πρώτη γεύση για το πώς θα κινηθεί η τουρκική πλευρά εφεξής θα είναι η μεγάλη αεροναυτική τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» η οποία αρχίζει τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Η άσκηση θα καλύψει γεωγραφικά την Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική πλευρά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσει το πώς θα χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά αυτή η άσκηση από την Άγκυρα αλλά και πώς θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις που θα λάβουν μέρος.

Οδικός Χάρτης και στο Κυπριακό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές δηλώσεις στις οποίες προέβη με τον έλληνα πρωθυπουργό στη Άγκυρα κατέληξε πώς χρειάζεται ένας οδικός χάρτης  ώστε να καταστεί απολύτως σαφές το τι ακριβώς επιθυμούν και διεκδικούν οι δύο πλευρές στην Κύπρο. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να βασίζονται στην αρχή της πολιτικής ισότητας.

Πρόκειται για μία  διπλωματική έκφραση η οποία αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών μεν, οδηγεί όμως στο καταρχήν συμπέρασμα πως η επόμενη φάση των συνομιλιών, διμερών ή πολυμερών,θα διεξαχθεί σε αυστηρό περιβάλλον της REAL POLITIK με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ο οδικός χάρτης στο Κυπριακό ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται με τις επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κυρίας Λουντ με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στην Κύπρο αλλά και με τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό το σκέλος των επαφών θα πραγματοποιηθεί εντός των επομένων εβδομάδων.

Το κύριο ζήτημα αφορά τα ζητήματα ασφαλείας που εγείρονται ως προς το μέλλον της Κύπρου, δηλαδή τα ζητήματα που αφορούν τις εγγυήτριες δυνάμεις που αποτελούν και τον Γόρδιο Δεσμό τελικά του προβλήματος. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης