Σταθάκης: «Η νέα συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 22:32
Σταθάκης: «Η νέα συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή»
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει «δύσκολα και επώδυνα μέτρα», αλλά ήταν «η καλύτερη δυνατή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Υπογράμμισε ότι στην συμφωνία «δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών» και ότι οι μειώσεις των συντάξεων «θα είναι οριακές», ενώ για τα προαπαιτούμενα είπε ότι «είναι αρκετά» και ως βασικότερα ανέφερε το φυσικό αέριο, τις πρόωρες συντάξεις και σειρά μέτρων για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

«Με το προηγούμενο πρόγραμμα η Ελλάδα καλείτο την περίοδο 2015-2018 να παράγει πλεονάσματα της τάξης του 4,3% κατά μέσο όρο ετησίως, τώρα μιλάμε για μια πολύ ήπια προσαρμογή, καθώς η Ελλάδα καλείται να δημιουργήσει πλεονάσματα εφέτος -0,5%, το 2016 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Αναφορικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν θέλησε να σχολιάσει τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, είπε ωστόσο ότι υπάρχουν οι διαδικασίες και θα βρεθούν οι λύσεις.

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι υπάρχει χώρος διαλόγου στο κόμμα με όσους διαφωνούν. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μετρήσει μεγάλες απώλειες κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, εκτίμησε πως οι εξελίξεις θα είναι ομαλές και ζήτησε αναμονή ως την ψηφοφορία της Πέμπτης.

Για την επιστροφή στην ανάπτυξη, ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι προβλέψεις είναι να υπάρξει μεταστροφή από το α' η β' τρίμηνο του 2016, που θα είναι όμως οριακά υφεσιακό έτος, και ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017.

Ο Γιώργος Σταθάκης απέφυγε να σχολιάσει τη στάση των Γερμανών για τη συμφωνία , υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά ακολούθησε «μια συντεταγμένη διαδικασία» και ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τους τέσσερις θεσμούς. «Eπόμενο βήμα είναι η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, μετά η συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής και η ψήφιση της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όπου απαιτείται», πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 22:36