Σταθάκης: Να κερδίσουμε πάλι το 1,2 εκατ. πολίτες που δεν πήγαν σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019, 13:06
Σταθάκης: Να κερδίσουμε πάλι το 1,2 εκατ. πολίτες που δεν πήγαν σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Περίπου 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν να στείλουν μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ψηφίσουν ΝΔ, ΚΙΝΑΛΛ, ΚΚΕ, πολλοί από αυτούς μας είχαν ψηφίσει το 2015, στόχος είναι η επανασυσπείρωσή τους, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης Στο Κόκκινο. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στο ελληνικό σχέδιο ώστε η Ελλάδα να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για την ενέργεια και το κλίμα ως το 2030.


Η φορολογική επιβάρυνση έπαιξε όντως ρόλο στην μετατόπιση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 προς άλλα κόμματα, ειδικά προσδιορισμένες ομάδες όπως οι πτυχιούχοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είπε ο κ. Σταθάκης, αλλά αυτή η μετατόπιση δεν ήταν προς την ΝΔ, το ΚΙΝΑΛΛ ή το ΚΚΕ, αλλά κυρίως προς μικρά κόμματα που έμειναν εκτός Ευρωβουλής, καθώς και την αποχή και το άκυρο. «Στις Ευρωεκλογές έστειλαν σίγουρα ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε.

«Αυτοί που επέλεξαν να μην ψηφίσουν άλλα κόμματα είναι 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι, 20% ψήφισαν κόμματα του 1%, 2%, 2,5%, κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως στις εθνικές εκλογές. Το μήνυμα ήταν “γυρίζω την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ - δεν μετατοπίζομαι σε άλλο κόμμα”, από ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των πραγμάτων επικεντρωμένη σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που κατά κανόνα είχαν στον παρελθόν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και τώρα του έχουν γυρίσει την πλάτη. Με το διακύβευμα των εθνικών εκλογών και της διακυβέρνησης των επόμενων η προσδοκία είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση πολύ μεγάλου ποσοστού ψηφοφόρων.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις προγραμματικού χαρακτήρα εξαγγελίες και προσαρμογές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι «σαφώς αφορά» τα παραπάνω κοινωνικά στρώματα. Διευκρίνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φτιάχνει εξαρχής πρόγραμμα, έχει ήδη ένα διαμορφωμένο πλαίσιο και με το Αναπτυξιακό Σχέδιο που αποτελεί βάση για την συζήτηση και την προγραμματική διακήρυξη και έχει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπου προβλέπεται ισορροπημένη αποκλιμάκωση της φορολογίας ταυτόχρονα με την κοινωνική της διάσταση … με βάση αυτήν την στρατηγική, οι δημόσιες δαπάνες και φόροι, που είναι στο 45%-46% του ΑΕΠ, αποκλιμακώνονται κοντά στο 40%, εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αυτοί που προβλέπονται, στο 2,5%-3% … σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναδείξει τα θέματα αιχμής για να καταστήσει σαφείς και τις πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με το σενάριο της ΝΔ, που είναι πολύ προβληματικό».

Στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα θέματα του χαρτοφυλακίου του, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Όπως είπε, «η Ελλάδα τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει ενσωματώσει το σύνολο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κάτι που καλύπτει και τα θέματα υδρογονανθράκων. Στον μεγάλο ευρωπαϊκό σχεδιασμό για το 2030 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει τελική κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 32% (50%-60% παραγωγή), μείωση κατά 32% της κατανάλωσης σε σχέση με το 2009 (πολύ δύσκολος στόχος αλλά λέμε πώς θα φτάσουμε εκεί), ενώ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πιάνουμε ήδη τους στόχους, δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Αναφέρθηκε επίσης σε τομές που έγιναν σε μία σειρά από άλλα θέματα, όπως η επέκταση της Natura, η εισαγωγή της θαλάσσιας Natura, η ίδρυση φορέων διαχείριση Natura καθώς δεν υπήρχαν, η ταχεία ανάρτηση των Δασικών Χαρτών (από 1% έφτασε στο 50% και ως το 2020 θα υπάρχουν πλήρεις δασικοί χάρτες). Παράλληλα, προχωρούν προγράμματα εξοικονόμησης, όπως το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, σε δημόσια κτίρια, κτλ.

Χαρακτήρισε τέλος εμβληματικό το έργο της Ικαρίας, που είναι ουσιαστικά έργο συνδυασμού ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας με αντλίες νερού, «καθώς τα νησιά, η Ικαρία και η Σάμος, με αυτό μόνο το έργο θα παράγουν το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019, 13:08