Σταθάκης: Στο «πακέτο Γιούνκερ» έχουν ενταχθεί 42 έργα ύψους 5,6 δισ. ευρώ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, 12:33
Σταθάκης: Στο «πακέτο Γιούνκερ» έχουν ενταχθεί 42 έργα ύψους 5,6 δισ. ευρώ
Άμεσα θα γίνει η ανάρτηση των έργων που έχει επιλέξει η Ελλάδα για να ενταχθούν στο «Πακέτο Γιούνκερ», όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.
«Προσπαθησαμε να εντοπίσουμε περιοχές και έργα που μπορούν να ενταχθούν και προεπιλέξαμε 42 έργα, από τα οποία τα 18 είναι αμιγώς ιδιωτικά και τα υπόλοιπα με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και επεσήμανε ότι το «πακέτο Γιούνκερ» δεν προβλέπει άμεση χρηματοδότηση, αλλά είναι ένας «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων», μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων.

Από τη μεριά του, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ από το 2014 είχαν επιλεγεί σε πρώτη φάση 174 έργα, ύψους 41,5 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε, το «Πακέτο Γιούνκερ» κινδυνεύει να μείνει «κενό γράμμα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της και βρίσκεται στις έξι ευρωπαϊκές χώρες, από τις 28, που δεν έχει υποβάλλει πρόγραμμα, ενώ ήδη έχουν δοθεί εγκρίσεις 76 δισ. ευρώ για 200 έργα».

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά τα έργα που θα επιλεγούν και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση των έργων αυτών.

Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι το 2015 ούτε ένα από τα 174 έργα, που είχαν κατατεθεί επί κυβέρνησης ΝΔ, δεν είχε «ωριμάσει» ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί, και συμπλήρωσε ότι «το μόνο που υπήρχε ήταν ένας κατάλογος τίτλων».

«Κανένας βαθμός "ωρίμανσης" και καμία πιθανότητα υλοποίησης. Ξεκινήσαμε από το σημείο μηδέν και καταλήξαμε σ' έναν κατάλογο έργων που τηρούν τις προϋποθέσεις της ωριμότητας, της συμβατότητας, της δυνατότητας και της ιδιωτικής χρηματοδότησης» κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, 12:44