Στη Μυτιλήνη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο ανατολικό Αιγαίο, βρέθηκε την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Τάσο Μαυρόπουλο, τον αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας, Τζανέτο Φιλιππάκο και του Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Έπειτα από μια σύντομη επίσκεψη του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο κ. Πανούσης συναντήθηκε με στελέχη της αστυνομίας, ενώ ακολούθησε συνάντηση στην Περιφέρεια βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για το ζήτημα της μετανάστευσης, η Περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου, έκανε λόγο για κατάσταση που συνεχώς οξύνεται επηρεάζοντας το οικονομικό γίγνεσθαι και ιδίως τον τουρισμό σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Παρουσίασε δε στον υπουργό τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς και τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη συνέχεια, ο υπουργός συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο οποίος εκφράζοντας τη βούληση του λαού της Λέσβου προχώρησε στη δημιουργία ενός άτυπου κέντρου υποδοχής, με στόχο να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Μυτιλήνης και ιδιαίτερα το λιμάνι από την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο κ. Γαληνός παρουσιάζοντας στον κ. Πανούση τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, είπε ότι εκτός από το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής, στον Καρά Τεπέ, θα δημιουργηθούν ανάλογες εγκαταστάσεις σε τρία άλλα σημεία του νησιού, στο Μόλυβο – Πέτρα, στο Πλωμάρι και στο Μανταμάδο, ενώ για τη μεταφορά των προσφύγων θα διατεθούν στην υπηρεσία των αστυνομικών και λιμενικών αρχών λεωφορεία του Δήμου Λέσβου, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ανθρώπων που κινούνται επί χιλιόμετρα στους δρόμους του νησιού με κατεύθυνση την Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στον κ. Γαληνό, ο κ. Πανούσης τον συνεχάρη για τις βαθιά ανθρωπιστικές του πρωτοβουλίες.

Να σημειωθεί, ότι με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτου Φιλιππάκου, οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν στην απελευθέρωση 778 προσφύγων και μεταναστών, ενέργεια που οδήγησε στην αποσυμφόρηση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί.

Για τους 404 από αυτούς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ταυτοποίησης και αναχώρησαν για την Αθήνα. Οι υπόλοιποι 374, Σύροι στο σύνολό τους, στάλθηκαν στην Αθήνα με την υποχρέωση να παρουσιασθούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών συγκεκριμένη ημερομηνία τις επόμενες μέρες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης.

Όπως είπε ο κ. Φιλιππάκος, κατά τη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με το δήμαρχο Λέσβου, η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες προκειμένου να υπάρξει απεγκλωβισμός από το πρόβλημα. Επίσης, στη ίδια συνάντηση ο κ. Φιλιππάκος τόνισε τη ανάγκη αντιμετώπσης του φαινομένου των δουλεμπόρων που λειτουργούν ανενόχλητοι και προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών γραφείων αντιμετώπισης αυτής της μορφής εγκληματικότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης