Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν για το ότι η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας στο κρατίδιο των Σκοπίων περιλαμβάνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mε χθεσινή, ολιγόλογη, γραπτή του απάντηση προς τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγό, ο επίτροπος διαβεβαιώνει ότι «η εν λόγω συμφωνία καλύπτει πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στο όνομα της χώρας και τη γλώσσα».

Επισημαίνει, βέβαια, ότι «η Ε.Ε. επιδοκίμασε ένθερμα την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και θετικό παράδειγμα για την περιοχή και πέραν αυτής καθώς και ότι έχει επισημάνει επανειλημμένα τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών».

O Έλληνας ευρωβουλευτής ωστόσο, στην από 6 Σεπτεμβρίου ερώτησή του προς την Κομισιόν, είχε επισημάνει ότι από τον Οκτώβριο επρόκειτο να λειτουργήσει φροντιστήριο «μακεδονικής» γλώσσας στην Αριδαία Πέλλας, καθώς και ότι διοργανωτής αυτού του φροντιστηρίου είναι η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) που φέρει το όνομα «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας “Κρστε Μισιρκόβ”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωτούσε, δε, την Κομισιόν, «πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ένας ελληνικός όρος που αναφέρεται στη μακεδονική γλώσσα, η οποία ήταν από τη δημιουργία της, 3.000 χρόνια πριν, τμήμα της ελληνικής γλώσσας και συγκεκριμένα της δωρικής διαλέκτου, ενώ, αντίθετα, η γλώσσα των Σκοπιανών είναι μια γλώσσα εντελώς σλάβικη; Δεν συνιστά το γεγονός αυτό παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου;».

Με την απάντηση ο επίτροπος Χάν επιβεβαιώνει ότι η δυνατότητα ιδιοποίησης του όρου «μακεδονικός» εκ μέρους των Σκοπίων περιλαμβάνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης