Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και στη συνέχεια στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. ως πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών. Παράλληλα θα προσθέσει πως είναι απαράδεκτη η προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στα 3.000-4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως δεν θα ήταν δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης.

Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει επίσης ότι είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν το δικαιούνται, αποσαφηνίζοντας ότι απαιτείται περισσότερη βοήθεια.

Το μήνυμά του, ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος, θα είναι σαφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στην εισβολή των Τούρκων στη Συρία, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι συντασσόμαστε με την Ε.Ε. ζητώντας κατάπαυση του πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει επίσης ότι η Ευρώπη θα παρέμβει δυναμικά και δρομολογούνται κυρώσεις για την Τουρκία και για τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης