Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου, που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τη Φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ», όπου βράβευσε τους αδελφούς Πάνο και Αθανάσιο Λασκαρίδη για τη δωρεά τεσσάρων νέων ηλεκτρομηχανών για το πλοίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε τα εξής:

«Σήμερα, εδώ στον Πειραιά, παρουσία του Δημάρχου και του Αντιπεριφερειάρχη του μεγάλου λιμανιού της χώρας, τιμούμε με χριστιανική ευλάβεια τον Προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού μας Ναυτικού Άγιο Νικόλαο, η μορφή του οποίου συντροφεύει και προστατεύει τους ναυτικούς μας στα ταξίδια τους κάτω από όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η σημερινή εορτή αναδεικνύει το διαχρονικό δεσμό του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία και έρχονται στη μνήμη μας ιστορικά γεγονότα, που συμβολίζουν την ταύτιση της χώρας μας με το Πολεμικό της Ναυτικό, που ποτέ δεν υπέστειλε τις Σημαίες του. Η ιστορία μας άλλωστε, συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος κάτι που επιβεβαιώνεται με την περίφημη ρήση του Θεμιστοκλή: «Έχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θάλασσα, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο και τον συνδετικό κρίκο για τις ακτές και τα χιλιάδες νησιά μας, όπου χρόνια ζει, αναπτύσσεται και προοδεύει ο Έλληνας. Η γεωγραφική θέση της Πατρίδας μας, προσδιόρισε την ιστορική μας διαδρομή και το ναυτικό αποτύπωμά της στο πέρασμα των αιώνων, γαλουχώντας γενιές ηρώων.

Ήρωες από την εποχή των αρχαίων Σαλαμινομάχων, των μπουρλοτιέρηδων του 1821, των ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων και της απελευθέρωσης των νησιών του Αιγαίου, των αγώνων για την ελευθερία το 1940, αλλά και σύγχρονους, όπως οι ηρωικώς πεσόντες στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή και οι σημερινοί άγρυπνοι φύλακες των ελληνικών θαλασσών, το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού μας.

Συνεχίζουμε να παράγουμε ήρωες. Σε καιρό ειρήνης, το Πολεμικό Ναυτικό και όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να ενεργούν σε πολεμικές συνθήκες.

Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανος για το Πολεμικό Ναυτικό, που ήταν, είναι και θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του Ελληνισμού και ειδικά στην σημερινή εποχή που μεγιστοποιείται η σημασία του ελληνικού γεωπολιτικού χώρου.

Σήμερα τιμούμε επίσης και την Εμπορική μας ναυτιλία που είναι παρούσα σε όλες τις θάλασσες της γης και είναι συνυφασμένη όχι μόνο με την ιστορία μας, αλλά και την ευημερία, την ασφάλεια και την ύπαρξή μας ως Έθνος. Τους μηχανικούς, τα πληρώματα καταστρώματος της ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, τους Έλληνες ψαράδες.

Οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού και το προσωπικό του Εμπορικού μας Ναυτικού, τιμώντας την Σημαία μας, έδωσαν και δίνουν πολλές φορές την ίδια τους τη ζωή αποτελώντας για μας ένα υψηλό πρότυπο αφοσίωσης και αυτοθυσίας.

Ακρογωνιαίος λίθος της διαμόρφωσης της στρατηγικής της Ελλάδας είναι τα πολεμικά της πλοία και το δυναμικό της εμπορικής της ναυτιλίας, καθώς αποτελούν το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας.

Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, με την αμυντική της πολιτική, χτίζει άξονα σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε συνεργασία με την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προς τα νότια.

Η αναγωγή της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο αλλά και παραγωγό ενέργειας, σε συνεργασία με τους παραπάνω εταίρους, θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας μας και μας υποχρεώνει να διατηρούμε ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, για την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και την κατοχύρωση της ασφάλειας της περιοχής.

Αυτό απεδείχθη περίτρανα με την πρόσφατη παρουσία των δύο φρεγατών μας, «Σαλαμίς» και «Νικηφόρος Φωκάς» στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για την προστασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της πατρίδος.

Για το λόγο αυτό, και αναγνωρίζοντας το αξιόμαχο όλων των Μονάδων του Στόλου μας, θέλω να συγχαρώ δημόσια την Ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιαίτερα τα πληρώματα των δύο αυτών πολεμικών πλοίων, που εκτέλεσαν επιτυχώς την ανατεθείσα αποστολή, τιμώντας για ακόμη μια φορά το Πολεμικό Ναυτικό, και έστειλαν ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς όλες τις κατευθύνσεις

Σε λίγο η περιοχή ευθύνης του Πολεμικού μας Ναυτικού θα μεγαλώσει. Άρα θα μεγαλώσουν και οι υλικές ανάγκες του Στόλου, όπως είπε και ο Αρχηγός του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις έχει κηρυχθεί το 2019 ως έτος ανάδειξης της κοινωνικής προσφοράς.

Ιδιαίτερα, όμως, για το Πολεμικό μας Ναυτικό, το 2019 είναι η ώρα να ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του Στόλου. Η πατρίδα και το κράτος θα δώσει από το υστέρημα των ελλήνων πολιτών ότι περισσότερο μπορέσει. Τώρα όμως έχουμε την ανάγκη των μεγάλων δωρητών και ευεργετών της πατρίδας.

Καλώ του Έλληνες εφοπλιστές, καλώ όμως και όλους τους πολίτες, από το υστέρημά τους, από την 1.1.2019 που θα ανοίξει λογαριασμός για την ενίσχυση του Στόλου, για την απόκτηση νέων φρεγατών και ναυαρχίδας, να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια. Να θυμηθούν το παράδειγμα του Αβέρωφ και όλων των μεγάλων ευεργετών. Πρώτος θα καταθέσω τον μισθό μου σε αυτή την προσπάθεια και ζητώ από όλους σας την ενίσχυση του Στόλου για το 2019.

Ως Έθνος επιθυμούμε την ειρήνη, αλλά αντιμετωπίζουμε πάντα με αποφασιστικότητα την οποιαδήποτε απειλή, έχοντας ως σταθερά ισχύος το σημαντικότερο όπλο, το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Άνδρες και Γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού,

Θέλω να σας συγχαρώ, επιπλέον, για την σημαντική κοινωνική προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού, που μαζί με τα μέσα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας ενισχύετε το φρόνημα των κατοίκων των ακριτικών νησιών μας και συνδράμετε με κάθε τρόπο, όπου υπάρχει ανάγκη.

Ως άξιοι απόγονοι της ένδοξης παράδοσης της Πολεμικής Ναυτικής Ιστορίας της Ελλάδας, με ύψιστο ηθικό, με εγρήγορση, με μόχθο και οργάνωση, τιμώντας όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, σας καλώ να συνεχίσετε το σημαντικό έργο σας.

Εύχομαι Χρόνια πολλά, σε όλους. Ο Άγιος Νικόλαος να σας δίνει υγεία και οικογενειακή ευτυχία και φέρνοντας ούριους ανέμους στις πλώρες των πλοίων μας, να παραστέκει προστάτης όλων στις ελληνικές θάλασσες στο Αιγαίο, στους ωκεανούς που βρίσκεται το προσωπικό της εμπορικής μας ναυτιλίας, στις οικογένειές σας και στα σπίτια σας.

Ήρθε πλέον η ώρα, το Έθνος να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν.

Θέλω να διαβεβαιώσω το σύνολο του ελληνικού λαού ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό όσον αφορά την εδαφική μας κυριαρχία.

Δεν πρόκειται ποτέ να υποσταλούν οι Σημαίες του Πολεμικού Ναυτικού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης