Στη Βουλή διαβιβάστηκε ο φάκελος της δικογραφίας για το «όργιο» προσλήψεων στο Αττικό Μετρό την περίοδο 2005-2009 και κυρίως την προεκλογική περίοδο του 2009, που διαπίστωσε στο πόρισμά του ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ύστερα από έλεγχο στην εταιρεία.

Η εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε μετά το πόρισμα του κ. Ρακιντζή «σκόνταψε» σε ενδεχόμενες ευθύνες πρώην υπουργών και έτσι η δικογραφία πήρε το δρόμο για τη Βουλή προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ενεργοποιηθεί ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς από τους υπουργούς της Ν.Δ. την περίοδο όπου διαπιστώνονται οι αθρόες προσλήψεις στην ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας), δεν έλεγξε, ως όφειλε, τη νομιμότητα των συμβάσεων που υπογράφτηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίσει έλλειμμα η εταιρεία το 2009 περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπουργοί το κρίσιμο αυτό διάστημα ήταν οι Μιχ. Λιάπης, Κ. Χατζηδάκης και Ευρ. Στυλιανίδης.

Για τις προσλήψεις, μάλιστα, που έγιναν δεν κρατήθηκαν ούτε τα αναγκαία προσχήματα καθώς, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή, όλοι οι προσληφθέντες στο Αττικό Μέτρο …έτυχε να έχουν όμοια χαρακτηριστικά, όπως ίδιο τόπο καταγωγής ( κυρίως νομοί Λαρίσης και Ροδόπης).

Για 17 προσληφθέντες είναι χαρακτηριστικό ότι υπογράφτηκαν οι συμβάσεις τους ενώ υπήρχε αρνητική αξιολόγηση από στελέχη της εταιρείας ενώ για κάποιους άλλους, η συνέντευξη γινόταν μετά την πρόσληψή τους. Στο πόρισμα επισημαίνεται επίσης ότι από την ΑΜΕΛ, δεν απολύθηκε κανείς, αλλά απλώς δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν προεκλογικά, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2009. Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή, μέσα σε διάστημα μόλις 23 ημερών από 12/8/2009 έως 4/9/2009 προσελήφθησαν συνολικά 210 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την υπόθεση αυτή πάντως συνεχίζεται έρευνα και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης