Στη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ

Στη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ
Στη Βουλή έφτασε λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα το συμπληρωματικό υλικό που απεστάλη από το Παρίσι την περασμένη εβδομάδα με την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, η Βουλή των Ελλήνων με επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι παρεδόθη η νέα λίστα Λαγκάρντ στα χέρια του προέδρου του σώματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

H επίσημη ανακοίνωση από τη Βουλή:Τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τη διαφοροποίηση που προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ και του αρχείου που είχε έως πρότινος στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη.

Από τη Νέα Δημοκρατία, για τις εξελίξεις εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η διαπίστωση από τη Δικαιοσύνη ότι η αυθεντική “Λίστα Λαγκάρντ” διαφέρει από εκείνη που είχε παραδοθεί προ διμήνου στις αρμόδιες αρχές, εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα που πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντηθούν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτή.

Οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες.
Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν».

Έκτακτη σύσκεψη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ

Σε εξέλιξη είναι από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής έκτακτη σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις και τον τρόπο αντιμετώπισής τους γύρω από τα στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από εισαγγελικούς κύκλους.

«Εμείς μέσα στον Γενάρη, αφού πάρουμε και εξετάσουμε ενδελεχώς τα συμπληρωματικά στοιχεία, θα προχωρήσουμε σε πρωτοβουλία, έτσι ώστε η Βουλή να ψάξει το θέμα, είτε με εξεταστική είτε με προκαταρκτική επιτροπή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή για τον έλεγχο του «Πόθεν Έσχες» πρέπει να εξετάσει αν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπεριέχονται στη λίστα είχαν δηλώσει αυτά τα ποσά ή όχι.

Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για «σκόπιμη συγκάλυψη της λίστας επί 20 μήνες, και την περίοδο Παπακωνσταντίνου και την περίοδο Βενιζέλου, και με Καπελέρη και με Διώτη» και εκτίμησε ότι «η νέα γραμμή του ΠαΣοΚ, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταρρεύσει σύντομα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η ΔΗΜΑΡ, αυτή τη φορά δεσμεύεται ότι δεν θα συνταχθεί με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, όπως έκανε καταψηφίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ θα στηρίξουν ομόφωνα την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη σύστασης της νέας αυτής επιτροπής.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά

Την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ζητά η ΔΗΜΑΡ, που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι πρέπει να αποδοθούν τόσο οι ποινικές όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ αναφέρει τα εξής:

«Άμεση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ από τη δικαιοσύνη και τη Βουλή, με πλήρη δημοσιοποίησή της. Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία η οποία δοκιμάζεται. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν. Πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους».

ΚΚΕ: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα

Το ΚΚΕ ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες Λαγκάρντ «ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται».

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ «όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή διαβιβάζεται το συμπληρωματικό υλικό της λίστας Λαγκάρντ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 18:57