Τα χαρτιά τους αναμένεται να ανοίξουν οι πρωταγωνιστές της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σχετικά με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη στάση των βουλευτών που διαφωνούν με την αποπομπή του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η εμφάνιση Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στη  διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ θα στείλει μήνυμα προς τα στελέχη και τους βουλευτές, πως δε θα ανεχτεί διαφοροποιήσεις.

Αντιθέτως, ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης δε θα παραστεί στη συνεδρίαση της Βουλής. «Δεν έχω λόγο να πάω και να μιλήσω, από τη στιγμή που η Συνθήκη της Λισσαβόνας υπερψηφίστηκε από 250 βουλευτές», τόνισε ο Κώστας Σημίτης σε συνεργάτες.

Ο πρώην Πρωθυπουργός βρίσκεται στο σπίτι του, στους Αγίους Θεοδώρους.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, δίνει τη δική του ερμηνεία για τις εξελίξεις στο Κίνημα, που από πολλούς χαρακτηρίζονται οριακές, καθότι είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ περνάει μία από τις πιο σκληρές και δυσάρεστες στιγμές στην ιστορία του.

«Δε χρωστά κανείς σε κανέναν. Δε διάλεξα εγώ να ξαναμπούμε σε μία εσωστρέφεια, που μπορεί να ευνοήσει αντικειμενικά την κυβέρνηση της ΝΔ», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.  Παράλληλα, στέλνει σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του Κινήματος, καθιστώντας σαφές ότι είναι αποφασισμένος να μη δεχτεί πλέον διαφοροποιήσεις από στελέχη που σηκώνουν προσωπικές σημαίες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι είναι ο εγγυητής της ενότητας του κόμματος και επισημαίνει ότι η απόφασή του- να διαγράψει τον Κώστα Σημίτη- είναι στο πλαίσιο της προσωπικής λογικής ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατακερματίζεται και δε μοιράζεται σε προσωπικά φέουδα.

«Δεν ήμουν εγώ αυτός που έκανε μία κίνηση που δημιούργησε ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και τη στόχευσή μας. Όμως, ή θα το “ξεχνούσα”- υιοθετώντας την αντίληψη ότι κανείς δε φέρει ευθύνη για το τι λέει και κάνει στο Κίνημά μας- ή, θα το αντιμετώπιζα με τη σοβαρότητα που συνάδει για ένα κίνημα που διεκδικεί την εξουσία. Όπως και έκανα», εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα σενάρια για νέο κόμμα, ή η ανατροπή του και τονίζει ότι, «δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος των διαγραφών», καλώντας ταυτόχρονα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Αν και ο Γιώργος Παπανδρέου δε δίνει ξεκάθαρη απάντηση- δε θα ήταν λογικό άλλωστε στην παρούσα στιγμή – για το αν προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές, στο στρατόπεδό του επικρατεί αποφασιστικότητα και διάθεση για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, ώστε να ακολουθήσει το κόμμα συντεταγμένη πορεία.

Για την τήρηση αυτών των επιλογών, δεν είναι απίθανο επομένως να γίνουν διαγραφές όσων επιμένουν να τροφοδοτούν την εσωστρέφεια. Αυτό όμως, δηλώνουν στελέχη του Κινήματος, θα έχει απρόβλεπτες εξελίξεις στην εσωκομματική πορεία του ΠΑΣΟΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης