Με βελτιώσεις και ενσωματωμένες προτεινόμενες αλλαγές από τον υπουργό Δικαιοσύνης κατατέθηκαν στη Βουλή ο νέος Ποινικός και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ενσωματώθηκαν αλλαγές προκειμένου να είναι ριζική η αναμόρφωση των Κωδίκων και να περάσουν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να ψηφιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση για τον Ποινικό Κώδικα, «η φιλελεύθερη και δημοκρατική φυσιογνωμία του –ισχύοντος σήμερα- Γενικού Μέρους το καθιστά πηγή έμπνευσης για την ανασύνταξη του Ποινικού Κώδικα ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου». Διευκρινίζεται επίσης ότι η επιτροπή σύνταξης του νέου Π.Κ. εκκίνησε από τις επεξεργασίες των προηγουμένων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, είχε στη διάθεσή της το υλικό της ερμηνείας των διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα από τα δικαστήρια και την επιστήμη αλλά και αυτό των προηγούμενων Σχεδίων.

Όσον αφορά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επισημαίνεται ότι είχαν μεσολαβήσει τόσο πολλές και διαφορετικές νομοθετικές επεμβάσεις στις διατάξεις του ώστε ο επηρεασμός «της αρχιτεκτονικής και εσωτερικής αλληλουχίας των καθ’ έκαστα διατάξεων» αλλά και οι αλλοίωση «της συνοχής και συνάρτησης των μερών» του κειμένου αποτελούν κοινή διαπίστωση.

Πάντως στην πλειονότητά του ο νομικός κόσμος είχε επανειλημμένως εκφραστεί υπέρ της αναγκαιότητας προσαρμογής της ποινικής νομοθεσίας στη νέα τάξη πραγμάτων και στα νέα δεδομένα που αφορούν στο έγκλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρείται λοιπόν ότι η μεταρρύθμιση θα έχει ευρεία αποδοχή ενώ τα νομοθετήματα που εισάγονται στη Βουλή μετά από μακρά διαβούλευση αναμένεται να προωθηθούν άμεσα προκειμένου να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το Σχέδιο Νέου Ποινικού Κώδικα και το Σχέδιο Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου μέσα στην εβδομάδα να ακολουθήσει η συζήτηση και ψήφισή τους με τη διαδικασία των Κωδίκων. Η εφαρμογή τους αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Τα δύο Σχέδια αποτελούν το αποτέλεσμα πολύχρονων εργασιών ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών στις οποίες συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι των Νομικών Σχολών της χώρας, εκπρόσωποι Δικαστικών Ενώσεων, εκπρόσωποι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα Σχέδια τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, καθώς και ότι μετά την αρχική δημοσιοποίηση τους γνώρισαν επεξεργασίας στο πλαίσιο ενημερωτικών και επιστημονικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα. Εξάλλου, στη διαδικασία της διαβούλευσης συμμετείχαν, αποστέλλοντας σχετικές παρατηρήσεις όλοι οι κρίσιμοι θεσμικοί παράγοντες της Δικαιοσύνης. Τέλος, ειδικά για τη συζήτηση επ’ αυτών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου είχε προκαλέσει συνάντηση με τους Τομεάρχες Δικαιοσύνης όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Οι Κώδικες συνιστούν μια προσπάθεια επίτευξης αντεγκληματικών και εγγυητικών για τα δικαιώματα στόχων με την ανανέωση της ύλης τους μετά από 70 χρόνια και τη βελτίωση του ποινικού συστήματος, που μετά από πολλές εμβαλωματικές ρυθμίσεις των προηγούμενων δεκαετιών είχε χάσει σε σημαντικό μέρος τη συνοχή του. Ταυτόχρονα, συνιστούν και ένα εγχείρημα εκσυγχρονισμού του συστήματος ποινών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, βρίσκοντας το σημείο ισορροπίας στο φαινόμενο της υπερβολικής αυστηρότητας στην απειλούμενη ποινή και της υπερβολικής επιείκειας κατά την εκτέλεσή της.Αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, με ευεργετικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φυλακές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης