Kατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Δικηγόρων.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ενσωματώνει μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία 3 χρόνια και ήδη εφαρμόζονται και οι οποίες αφορούν την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος (κατάργηση ελάχιστης αμοιβής, κατάργηση τοπικών ορίων στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, δημιουργία παραρτημάτων των δικηγορικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ελεύθερη διαφήμιση δικηγορικών γραφείων και εταιρειών κ.λπ.), την κατάργηση της παράστασης δικηγόρου σε οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη και την κατάργηση της κατώτερης αμοιβής των εμμίσθων δικηγόρων σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επιχειρήσεις.

– Περιλαμβάνει νέες, ακόμη πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις όπως: καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου στις δικηγορικές εκλογές για συλλόγους μέχρι 1.000 μέλη (στον ισχύοντα Κώδικα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μέχρι 200 μέλη), αυστηροποίηση των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων (δηλαδή ακόμη μεγαλύτερο φιλτράρισμα) για την απόκτηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος.

– Επαναλαμβάνει μια σειρά αντιδραστικές αντιλήψεις για το ρόλο του δικηγόρου ως «συλλειτουργού» της Δικαιοσύνης και του «κράτους δικαίου» των αστών και ως εγγυητή της εφαρμογής της αστικής νομιμότητας, στην οποία προσθέτει και την ευρωενωσιακή νομιμότητα του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που ενσωματώθηκε στην τελευταία Συνθήκη της Λισαβόνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτοιμος να αποδεχθεί τροποποιήσεις στον Κώδικα Δικηγόρων εμφανίστηκε νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Ωστόσο υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση μετά το αίτημα του υπουργού για σύντμηση των διαδικασιών, προκειμένου οι εργασίες της Επιτροπής να έχουν ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη και την επόμενη εβδομάδα να έρθει ο νέος Κώδικας Δικηγόρων στο Γ΄ Θερινό Τμήμα.

Πιο αναλυτικά:

Αιτιολογική έκθεση του Σχεδίου Νόμου «Κώδικας Δικηγόρων»

Σχέδιο νόμου «Κώδικας Δικηγόρων»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης