Στη Βουλή το ζήτημα των μεταναστών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011, 15:26
Στη Βουλή το ζήτημα των μεταναστών
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει (το θέμα της Νομικής) με νηφαλιότητα και κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στους νόμους και τους κανόνες. Ελπίζω ότι θα υπάρχει σύντομα εκτόνωση. Ας εξαντλήσουμε τα όρια της σωστής εφαρμογής του νόμου και τον πρώτο λόγο έχει η πανεπιστημιακή κοινότητα, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη».

Αυτά ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών, Σπύρος Βούγιας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών.

Τόνισε, επίσης, πως η Νομική είναι χώρος εκπαίδευσης και όχι φιλοξενίας μεταναστών, αλλά δήλωσε εκ νέου ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με τρόπο σοβαρό, νηφάλιο και με σεβασμό στους κανόνες δικαίου και νόμους.

Κατά την έναρξη της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου, στο θέμα της Νομικής αναφέρθηκαν όλοι οι εισηγητές των κομμάτων, με τον εισηγητή της πλειοψηφίας Μ. Κατρίνη να τονίζει ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να νομοθετήσει άμεσα, για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα που καταλύουν τους νόμους.

«Η χώρα θα διασυρθεί και από αυτή την εικόνα κατάληψης που σήμερα είναι από μετανάστες, ενώ αύριο θα είναι από οποιαδήποτε ομάδα που διαμαρτύρεται» είπε.

Ο εισηγητής της Ν.Δ., Αθανάσιος Μπούρας, επεσήμανε ότι η κατάληψη της Νομικής αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανεκτικότητας, στη διαχρονική διαστρέβλωση του θεσμού του ασύλου.

«Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε εξωπανεπιστημιακός να επικαλείται το άσυλο, διαταράσσοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν είναι προκάλυμμα εγκληματικών ενεργειών ή πράξεων, δεν μπορεί να υποθάλπει την αυθαίρετη και βίαιη συμπεριφορά μειοψηφιών, που οδηγεί στον εκφοβισμό διδασκόντων και δεν μπορεί να καταλύει τη έννομη τάξη» είπε.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. πρόσθεσε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά, η δημοκρατία κυριαρχεί, σήμερα (το άσυλο) δεν εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά οδηγεί στον περιορισμό της.

Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση και να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έβγαλε μόνο χθες την ανακοίνωση.

Στο συνέδριο τον Ιούλιο δεσμεύτηκε και είπε ότι θα καταργήσουμε το άσυλο παρανομίας στα πανεπιστήμια, πρόσθεσε ο κ. Μπούρας.

Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο Π. Μαρκάκης χαρακτήρισε λυπηρό το φαινόμενο της κατάληψης της Νομικής.

Ταυτόχρονα, είπε πως προκάλεσε εντύπωση η ανάγκη που αισθάνθηκε ο Α. Τσίπρας να έρθει στην ολομέλεια να απολογηθεί για την πρωτοβουλία μιας συνιστώσας, που έφερε εδώ τους μετανάστες.
«Το παράξενο είναι ότι κατηγόρησε άλλους ότι είναι προβοκάτσια εις βάρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ποιος το έκανε δηλαδή; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Ν.Δ.;» ρώτησε και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι».

«Δεν ήρθε να απολογηθεί ο κ. Τσίπρας. Να σταματήσει το παραμύθι και η παραπληροφόρηση από αυτούς που αναπαράγουν, σαν παπαγαλάκια, ό,τι γράφεται. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα. Δεν έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν καθοδηγεί κανέναν, συμπαρίσταται σε όσους έχουν δίκαια αιτήματα. Δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν να φιμωθούμε. Φωνάζουν συνάδελφοι στα ''πρωινάδικα'' που θέλουν να καταργηθεί το άσυλο. Ποιοι μιλούν για αυτό; Αυτοί που θέλουν να γυρίσουμε στη χούντα» ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Λίτσα Αμμανατίδου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011, 15:26