«Συνολική αλλαγή κουλτούρας συντελείται στην Ελλάδα»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014, 17:18
«Συνολική αλλαγή κουλτούρας συντελείται στην Ελλάδα»
«Στην Ελλάδα άρχισε ήδη μια συνολική αλλαγή κουλτούρας, που θα διαρκέσει ακόμη πολύ καιρό» επισημαίνει ο Αυστριακός επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν -ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Ρόδο - σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Presse» της Αυστρίας.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, διαπιστώνει πως υπάρχει μια κατανόηση για αυτήν την αλλαγή, κατά τις συνομιλίες του με πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, και από την σκοπιά όλων αυτών η κρίση υπήρξε μια «καταιγίδα κάθαρσης», ακόμη κι αν ήταν επώδυνη.

Αρκετές φορές κατά τις επισκέψεις του στην Ελλάδα έχει γίνει αναφορά στον Σίσυφο και αυτό ήταν φυσιολογικό, αλλά και μια παρότρυνση να μην επιτραπεί να γίνει η μυθολογία πραγματικότητα, δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνοντας ότι αναφέρεται στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, καθώς η προώθηση του «εγχειρήματος Ευρώπη» συνιστά μια επίπονη πάλη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί αρκετά, βοηθούσης της κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα της χωματερής σε ένα νησί όπως η Ρόδος, παρατηρεί ότι συνιστά ένα κομμάτι του «παζλ» για την κατάσταση στην Ευρώπη συνολικά, διευκρινίζοντας πως έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, με τις οποίες προστατεύεται ο πληθυσμός αλλά και οι επισκέπτες στα τουριστικά κέντρα, και αν θέλει κανείς να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να φροντίσει να ταιριάζουν οι προϋποθέσεις-πλαίσιο.

Στη συνέντευξή του, ο Γιοχάνες Χαν κάνει ακόμη λόγο για τη σημασία που έχει να γνωστοποιούνται έντιμα οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, κατά την άποψή του, σε πολλές χώρες παρατηρείται το φαινόμενο τα λάθη να προσάπτονται στην Ε.Ε. και οι επιτυχίες στο κράτος-έθνος, κάτι που, όταν συμβαίνει διαρκώς, δημιουργεί κάποτε την αντίληψη ότι καθετί κακό προέρχεται από την Ε.Ε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο παραμονής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές, επισημαίνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Αυστρία. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον του να συνεχίσει να εργάζεται για την Ευρώπη, ενώ δηλώνει ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την αυστριακή εσωτερική πολιτική, για την οποία, όπως λέει, υπάρχουν αρκετά άλλα πρόσωπα.

Αναφορικά με την παρατηρούμενη άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, θεωρεί ότι υπάρχει «στο δεξιό και στο αριστερό περιθώριο» μια λαϊκιστική τάση εκμετάλλευσης της αγανάκτησης και απογοήτευσης της κοινωνίας, ενώ εκτιμά ότι είναι καθήκον των πολιτικών, πέρα από τα κομματικά όρια, να αποσαφηνίσουν πως δεν θα πρέπει να υπάρχει οργή αλλά μια εποικοδομητική συμμετοχή στη διαμόρφωση της κατάστασης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014, 17:18