Στην περιοχή Kazimierz της Πολωνίας, ξεναγήθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επικεφαλής αντιπροσωπείας Ελλήνων βουλευτών και υπηρεσιακών στελεχών της Βουλής.

Η «εβραϊκή συνοικία», όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι, ήταν η καρδιά της εβραϊκής κοινότητας στην Κρακοβία. Το Kazimierz αποτέλεσε τον τόπο συγκέντρωσης των Εβραίων της περιοχής από τους ναζί, προτού οδηγηθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Η περιοχή του Kazimierz, άμεσα συνδεδεμένη με μνήμες φρίκης, ενέπνευσε κινηματογραφικές παραγωγές, με πιο χαρακτηριστική την ταινία «Η λίστα του Σίντλερ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί, στη συνέχεια, στο ‘Αουσβιτς για να συμμετάσχει στην «Πορεία των Ζώντων», όπου θα παραβρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μετά το τέλος της εκδήλωσης μνήμης, ο κ. Βούτσης θα εγκαινιάσει, σε ειδική τελετή, τη συλλογή με τα εκθέματα που θα κοσμήσουν στη συνέχεια τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς.

Τον κ. Βούτση συνόδευσαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής, Γεώργιος Βαρεμένος, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Μάριος Γεωργιάδης, καθώς και οι βουλευτές Θεόδωρος Δρίτσας, Ιωάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Επίσης ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Κώστας Αθανασίου, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής, Κώστας Βασιλάκης, ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής, πρέσβης ε.τ., Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη. Επίσης, παραβρέθηκαν μέλη εβραϊκών οργανώσεων, τοπικοί πολιτικοί παράγοντες και μέλη αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης