Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κατάθεση που έδωσε στον εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη στο πλαίσιο της έρευνας για τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών εν όψει της προεδρικής εκλογής.

Αφορμή για την κλήτευσή της ήταν οι καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί, και ενώπιον του εισαγγελέα, ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που φέρονται ότι χρηματίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Βούλτεψη τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια δήλωση του πρωθυπουργού και σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από το πνεύμα της, πρόκειται για πολιτική εκτίμηση. Βγαίνοντας από το εισαγγελικό γραφείο η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Όσοι με αστήρικτες καταγγελίες και χωρίς στοιχεία δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου, προσφέρουν ηθική νομιμοποίηση για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους σε όσους αντιμάχονται τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό».

Επόμενος μάρτυρας αναμένεται να είναι ο εφοπλιστής Ανδρέας Μαρτίνος και την ερχόμενη εβδομάδα ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Kontra News, που έδωσε το έναυσμα για την εισαγγελική έρευνα, στη δεξίωση που έγινε στον γάμο των παιδιών των Κόκκαλη-Μαρτίνο, φέρεται να υπήρξε συζήτηση περί «κουμπαρά» για δωροδοκία βουλευτών.

Κατάθεση Ρούσσου

Παράλληλα, εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου έδωσε το πρωί της Τετάρτης ενώπιον της εισαγγελέως Καλλιόπης Νταγιάντα ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε να παραδώσει στοιχεία για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Τον κ. Ρούσσο συνόδευε ο συνήγορός του και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο δήμαρχος κλήθηκε σε ανωμοτί κατάθεση για τα αδικήματα της απείθειας και της παράβασης καθήκοντος.

Ένα θέμα που απασχόλησε με αφορμή την κατάθεσή του κ. Ρούσσου ήταν και ο σάλος που προκλήθηκε από την παρέλαση στο Χαλάνδρι κατά την οποία οι μαθητές παρήλασαν υπό τους ήχους του ύμνου του ΕΑΜ. Η κυβερνητική εκρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, όταν ρωτηθηκε για το θέμα, είπε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορείς να οικειοποιείσαι τα τραγούδια, τους αγώνες, τις ζωές, τους βασανισμούς άλλων. Αυτό το στηλιτεύω».

Ο συνήγορος του κ. Ρούσσου, Νίκος Κωνσταντόπουλος απήντησε στα σχόλια ότι: «Σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, καλύτερα θα κάνουν να σιωπούν».

Αναφορικά με το θέμα των συμβάσεων, ο δήμαρχος Χαλανδρίου δήλωσε πως «πρόκειται για νόμο αντισυνταγματικό που δεν εφαρμόζεται».

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη έχουν κληθεί επίσης να δώσουν εξηγήσεις η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, ο δήμαρχος Αγ. Ρέντη – Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Η εισαγγελική έρευνα επικεντρώθηκε στους συγκεκριμένους δημάρχους μετά το φάκελο που έστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με πέντε εκθέσεις άρνησης ελέγχου, τις οποίες συνέταξαν ελεγκτές – επιθεωρητές του ΣΕΕΔ και αφορούν στους συγκεκριμένους επικεφαλής δημοτικών αρχών που εμφανίζονται να αρνήθηκαν την παράδοση στοιχείων προκειμένου να ελεγχθούν οι μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι από το γραφείο του εισαγγελέα έχουν ήδη περάσει ο Αιμίλιος Λιάτσος, διευθυντής της εφημερίδας Κontra News, που δημοσίευσε τις επίμαχες καταγγελίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

Μάλιστα, θεωρείται πολύ πιθανό να κληθούν κι άλλα πολιτικά πρόσωπα, ενδεχομένως και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να διακριβωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες κι αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απόπειρας ή και της τετελεσμένης δωροδοκίας βουλευτή.


Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης

Διαβάστε περισσότερα: Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τον «κουμπαρά»
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014, 08:31

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης