του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο κοντά με την «ώρα μηδέν» φέρνει την ελληνική οικονομία η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, με τα κρατικά ταμεία να έχουν αδειάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει δόσεις δανείων ύψους 11 δις ευρώ που λήγουν το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου. Το πρόβλημα είναι άμεσο, καθώς συμφωνία δεν υπάρχει, ενώ τον Ιούνιο εκπνέει η προθεσμία για δόσεις προς το ΔΝΤ ύψους 1,23 δις ευρώ.

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η ΕΚΤ για την ανανέωση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανακοίνωση ενός μεγαλύτερου haircut στα ενέχυρα των τραπεζώνΤην ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, το Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά ένα σχέδιο το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό, ειδάλλως η χώρα θα χάσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό είχε συμβεί το 2013, όταν η κυπριακή κυβέρνηση είχε κληθεί να αποδεχτεί ένα σχέδιο συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτή η φόρμουλα απεμπλοκής που ξένα δημοσιεύματα αποκαλούν «take it or leave it» δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού το ΔΝΤ δεν διαθέτει αρκετά στοιχεία για την κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Κρίσιμη η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Ταυτόχρονα, την προσεχή Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η ΕΚΤ για την ανανέωση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανακοίνωση ενός μεγαλύτερου «haircut» στα ενέχυρα των τραπεζών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι δέχεται μεγάλες πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, με ενδεχόμενη απόφαση αύξησης του «haircut» να εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφυξία την ελληνική οικονομία. Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι πιθανή αύξηση του «haircut» κατά 10% θα επέφερε αύξηση των ενεχύρων κατά 10 δις.

Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος Κορυφής στις 21 και 22 Μαΐου και πιθανόν ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 του μηνός αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να καλυφθούν οι μεγάλες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας.

Τον επόμενο μήνα, δηλαδή, θα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ που ανέρχονται σε 1,23 δις ευρώ καθώς και έντοκα γραμμάτια ύψους 5,2 δις ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης