Στο Στρασβούργο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ομιλεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, παρόντος του προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει τις προτεραιότητες και τους στόχους της ελληνικής προεδρίας και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, του προέδρου της Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο και του προέδρου του ΕΚ Μ. Σουλτς.

Η ομιλία Σαμαρά

Μιλώντας στην ελληνική γλώσσα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ήταν πάντα της άποψης ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί ώστε να είναι ικανί να λαμβάνει αποφάσεις , έχοντας πάντα υπόψη τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών.

«Η Ελλάδα έχοντας με αυξημένες δικαιοδοσίες, θα τις χρησιμοποιήσει ώστε να φέρει τα ιδανικά της Ενωμένης Ευρώπης πιο κοντά στον πολίτη. Η Ευρώπη δοκιμάστηκε. Δοκιμάστηκε η συνοχή της, η αντοχή της, το κοινό της νόμισμα και φάνηκαν σημαντικά κατασκευαστικά ελλείμματα. Η κρίση ξεπερνιέται σιγά-σιγά γιατί η Ευρώπη τα ξεπερνά, είδε τα σφάλματά της. Τις αλλαγές των 2 τελευταίων ετών πρέπει να τις ολοκληρώσουμε χρειαζόμαστε μία καλύτερη Ευρώπη» είπε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει να γίνου όλα αυτά, όπως ανέφερε έτσι ώστε «στις ευρωεκλογές του Μαΐου οι πολίτες να μην ψηφίσουν με την πικρή γεύση της κρίσης αλλά με την αίσθηση και την ελπίδα ότι η κρίση ξεπερνιέται. Σας μιλώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος που δοκιμάστηκετα τελευταία χρόνια όσο κανένα μέλος της Ε.Ε. λόγω λαθών που συνεχίζονταν επί δεκαετίες».

Το 2013 για πρωτη φορά πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ για το 2014 προβλέπεται ότι η χώρα θα έχει ανάκαμψη μετά από 6 χρόνια ύφεσης, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

«Η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι στην αρχή του προγράμματος έγιναν λάθη τα οποία επισήμανε ως αντιπολίτευση και στη συνέχεια «τα διορθώσαμε ως κυβέρνηση».

«Πέρυσι, η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της καταστροφής», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι «διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες». Η χώρα μας γίνεται το σύμβολο ότι η Ευρώπη αντέχει, δουλεύει και μπορεί, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Αν σηκωθείς με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία. Είμαι υπερήφανος που η πατρίδα μου είναι ξανά στα πόδια της. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ. Πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 13%, για να το κάνει όμως έχασε 25% του ΑΕΠ, ο μέσος πολίτης έχασε το 38% του εισοδήματος, η ανεργία των νέων έφθασε στο 60%. Έκανε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν, η Ελλάδα έβγαλε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2014 προβλέπεται ότι θα έχει ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, αλλά πετύχαμε να σταθεροποιηθεί η χώρα και η οικονομία της. Σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι αν έπιανε το δημοσιονομικό δυναμικό της, θα έπιανε ακόμη και τους τόκους του δανεισμού της και θα μείωνε και το χρέος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης