Στα χέρια του Συμβουλίου της Επικρατείας και η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς συζητήθηκαν, ενώπιον της Ολομέλειας, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί, ζητώντας την ακύρωσής της.

Τις αιτήσεις υπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικές Ενώσεις της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια), η Κίνησης Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου αλλά και ένας δικηγόρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι προσφεύγοντες τάσσονται κατά της επίμαχης συμφωνίας υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι αντίθετη στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Επιπλέον, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι τους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από την Βουλή γιατί δεν έχει το λαϊκό έρεισμα ενώ υπογράμμισαν ότι έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του δημοσίου υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης